Vader chiromeisje Lola (15) overweldigd door steun dorpsgenoten: “Zo'n benefiet doet Lola glimlachen en ontroert ons enorm”

© hsb

Ruim anderhalve maand na het ongeval waarbij chiromeisje Lola D. (15) in het Nederlandse Bergeijk levensgevaarlijk gewond raakte , wordt ze overweldigd door steun. Tientallen dorpsgenoten zetten immers een immens benefiet op poten.

Hannelore Smitz

Lola is een sterke meid. Dat is intussen wel gebleken. Anderhalve maand nadat de auto van een 85-jarige bestuurder Lola opschepte, ligt ze nog altijd op de afdeling intensieve zorgen van het UZ Gasthuisberg. Ze ademt zelfstandig via een luchtpijpje in haar hals en wordt 's nachts ondersteund door een toestel. Slikken gaat stilaan beter, zij het zeer moeizaam, en ze oefent met de logopediste eenvoudige mond- en lipbewegingen. Dagelijks verbijt ze de pijn tijdens loodzware ‘zetelsessies’. En communiceren doet ze door met haar ogen naar letters op een doorzichtig letterbord te kijken en zo woorden te vormen.

“Het ongeval van Lola heeft een immense impact op iedereen hier uit de buurt”, zegt Griet van beenhouwerij Vangramberen in Boutersem. “Zelfs anderhalve maand na de dramatische avond is Lola hét gespreksonderwerp in onze zaak. Iedereen spreekt over Lola's vechtlust, of wil iets doen om Lola en haar familie te steunen.”

Idee van vriendinnen

Intussen gaan de vriendinnen van Lola weer naar school en hun hobby's. In Het Danshuis vroegen enkelen van hen of ze iets konden organiseren voor Lola. “Maar als jongere is het moeilijk om daaraan te beginnen, en dus beslisten wij om mee op de kar te springen”, zegt Griet. “We stelden een brief op die we naar alle handelaars en verenigingen van de gemeente stuurden. En op een paar dagen tijd was de toevloed van vrijwilligers al immens.”

De enige dag dat de feestzaal nog vrij was, bleek 30 september. “We moeten alles dus in sneltempo regelen, maar krijgen enorm veel hulp”, zegt Griet. “De zaal mogen we gratis gebruiken en de gemeente helpt bij de logistieke ondersteuning en de veiligheid. Zowat elke vereniging uit de gemeente doet iets. Voetbal, basket, dans, grime, een dessertenbuffet, zang en eten: van 9 tot 21 uur zal het er allemaal zijn. Deze massa aan medewerkers hadden we nooit verwacht, maar het is geweldig. Het is prachtig om te zien hoe het hele dorp samenkomt voor Lola.”

geld is welkom

Ook Lola en haar ouders zijn overweldigd door de steun. Een online fundraiser leverde al 32.000 euro op, en met dit benefiet zal dat bedrag hopelijk nog serieus aandikken. “Zo'n benefiet doet Lola glimlachen en ontroert ons enorm”, zegt Lola's vader Dieter. “We wisten niet dat er zoveel mensen ons een warm hart toedragen. Het doet deugd, want wat Lola doormaakt is enorm zwaar. Het hypothekeert heel ons gezinsleven en onze toekomst is volledig overhoop gehaald.”

Het geld is meer dan welkom bij het gezin, want de rekeningen stromen binnen. “Ik ben zelfstandig cameraman en kan sinds het ongeval niet meer werken. Mijn vrouw kan gelukkig op steun rekenen op haar werk. Ik begrijp dat veel mensen denken ‘het ziekenfonds en de verzekeringen betalen toch alles’. Tot je in een soortgelijke situatie terecht komt en voelt dat de verzekering van de tegenpartij, de dader, zo weinig mogelijk wil uitkeren. In naam van Lola dan ook een dikke ‘dank u' voor alle steun.”

Info: boutersemvechtvoorlola.vpweb.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen