Direct naar artikelinhoud
Ensors

'Le fidèle' en 'Tabula rasa' heersen op de Ensors

De cast en crew van 'Tabula rasa' nemen hun Ensors in ontvangst.Beeld BELGA

Zes Ensors voor Le fidèle en vijf voor Tabula rasa, dat de enige winnaar was bij de tv-prijzen. De uitreiking van de Vlaamse filmprijzen kende een beetje een voorspelbare ontknoping.

De Vlaamse film mag dan al een vrij degelijk jaar achter de rug hebben, de kwaliteit was niet van die aard dat je makkelijk vijf terechte nominaties per categorie kan aanduiden, luidde op voorhand de kritiek op de Ensors. Terecht of niet, feit is dat de Ensors een redelijk eenzijdig verloop kenden met een triomftocht voor Le fidèle. Was de film van Michael R. Roskam zo goed, of liet de concurrentie het afweten?

Le fidèle had negen nominaties op zak en wist er daarvan zes te verzilveren. De film won het beeldje voor beste regie (Roskam), beste acteur (Matthias Schoenaerts), beste director of photography (Nicolas Karakatsanis), beste product design (Geert Paredis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars) en beste montage (Alain Dessauvage). Ook de Ensor voor beste film ging naar Le fidèle, al moest het die prijs delen met Zagros van Sahim Omar Kalifa. Die laatste mocht samen met Jean-Claude Van Rijckeghem nog een tweede keer het podium in Oostende op om de Ensor voor beste scenario in ontvangst te nemen. 

Was 'Le fidèle' van Michael R. Roskam zo goed, of liet de concurrentie het afweten?

Girl

Natali Broods was tweemaal genomineerd als beste actrice: bij tv voor haar prestatie in Tabula rasa, bij film voor Façades. Op televisie moest ze Veerle Baetens laten voorgaan, maar voor de film van Kaat Beels en Nathalie Basteyns kreeg ze wel een Ensor. Cargo van Gilles Coulier was in acht categorieën genomineerd, maar won uiteindelijk alleen een Ensor voor beste muziek voor Liesa Van der Aa.

Rosie en Moussa kreeg de Ensor voor beste jeugdfilm, terwijl Christina Vandekerckhove bekroond werd voor haar documentaire Rabot. Girl van Lukas Dhondt ten slotte is nog niet in de cinema's te zien, maar de regisseur mocht wel al een Ensor voor beste debuut in ontvangst nemen. Collega-regisseur Jakob Verbruggen kreeg een Ensor voor Internationale Verdienste van het Jaar. Verbruggen is genomineerd voor de Emmys met The Alienist

Uit de boot

De twee meest populaire films van het voorbije jaar vielen uit de boot bij alle categorieën waar de collega's uit de sector voor konden stemmen. Patser  Adil El Arbi en Billal Fallah van was zes keer genomineerd, maar kreeg uiteindelijk alleen de publieksprijs. FC De Kampioenen 3 - Forever mocht de 'Bof Office Award' in ontvangst nemen.

Benieuwd wat de uitslag was geweest als ook 'De dag' was genomineerd

Bij de televisie, die voor het eerst aan bod kwam op de Ensors, toonde Tabula rasa nog maar eens dat het met kop en schouders boven de concurrentie uitstak. De Eén-reeks was vijf keer genomineerd en won in alle vijf die categorieën: beste serie, beste scenario (Malin-Sarah Gozin, Veerle Baetens, Christophe Dirickx), beste regie (Kaat Beels en Jonas Govaerts), beste actrice (Veerle Baetens) en beste acteur (Peter Van Den Begin). Benieuwd wat de uitslag was geweest als ook De dag was genomineerd. Die reeks kwam niet in aanmerking omdat die nog niet op lineaire televisie te zien was.