Direct naar artikelinhoud
iPhone

Is de nieuwste iPhone seksistisch?

Met een schermdiagonaal van 16,5 centimeter is de Xs Max Apples grootste iPhone ooit. En die ligt niet altijd makkelijk in de hand.Beeld Bloomberg via Getty Images

Te klein voor onze handen! Vrouwen zijn boos op Apple, want hun gloednieuwe iPhone is zo groot dat hij vrouwonvriendelijk is, vinden ze. "Ons lijkt het toch vooral dat niet de grootte, maar kleur en camera vaak de belangrijkste koopargumenten zijn bij vrouwen", klinkt het bij concurrent Huawei.

"'Welkom bij de grote schermen', stelt Apple. Maar vrouwen met kleine handen, zoals ik, worden opgescheept met iets dat we niet kunnen vasthouden en constant dreigen te laten vallen." Het was Zeynep Tufekci, technologiejournaliste bij The New York Times, die als eerste haar pijlen op Apple richtte. De uit de kluiten gewassen nieuwe iPhone Xs Max heeft een schermdiagonaal van maar liefst 6,5 inch, 16,5 centimeter. Het toestel is bijna 8 centimeter breed. En dat is seksistisch, vinden sommige vrouwen.

Tufekci vond meteen een medestander in Caroline Criado-Perez, een Britse feministische journaliste. "Wat is er mis met jullie bij Apple?", gooide ze nog wat olie op het vuur via Twitter. "Vrouwen kopen ook smartphones. Méér vrouwen dan mannen kopen zelfs een iPhone. Pas het design dan ook aan aan ons lichaam." Diezelfde vrouw beweert zelfs dat ze constante spierontstekingen op haar handen had, omdat haar iPhone 6 al te groot was.

'Méér vrouwen dan mannen kopen een iPhone. Pas het design dan ook aan aan ons lichaam'
Caroline Criado-Perez, Britse feministische journaliste

De commentaar krijgt ook bijval van Sophie Walker, leider van de Britse Women's Equality Party. Zij meent dat het gebrek aan vrouwelijk leiderschap binnen het bedrijf mee aan de basis ligt van dergelijke problemen. "Binnen Apple verdienen mannen er gemiddeld 24 procent meer dan vrouwen. Denk je echt dat die dan wakker liggen van design voor vrouwen? Ik dacht het niet", oppert ze.

Grootste iPhone ooit

In 2012 paste een iPhone wel nog in een kleine vrouwenhand. De iPhone 5 had toen een scherm met een diagonaal van dik 10 centimeter, en het toestel was bijna 6 centimeter breed. Maar jaar na jaar werd het toestel groter. De technologiegigant stelde vorig jaar met veel trots zijn iPhone X voor, met een 15 centimeter groot scherm.

Met de Xs Max doet Apple er nu dus nog een schepje bovenop. Het is hun grootste iPhone ooit. Dat ze de productie van de kleinere SE-iPhones stopzetten, betekent dat er voor kleine handjes nog maar weinig 'gepaste' smartphones op de markt zijn.

Apple zelf reageerde nog niet op de heisa. Al opperen andere spelers dat niet enkel de grootte belangrijk is bij het ontwikkelen van een smartphone en de voorkeur van vrouwen voor een bepaald toestel.

In de achterzak

Jurgen Thysmans van Huawei België, dat al een lange traditie van 'grote' smartphones heeft, legt uit: "Uiteraard houden wij rekening met de handelbaarheid van een smartphone, maar we merken dat voor vrouwen het design, de camera en de prijs doorgaans de grootste rol spelen, terwijl voor mannen de specificaties en features belangrijker zijn. Onze P20 in Sakura Pink bijvoorbeeld, verkoopt als gek. Die heeft ook een groot scherm (5,8 inch, bijna 15 centimeter), maar de kleur speelt blijkbaar toch ook een rol. Of een matte achterkant, bijvoorbeeld, dat ligt iets makkelijker in de hand dan een gladde. Wat we ook merken: het draait tegenwoordig niet zozeer om de 'handelbaarheid' van het toestel, maar wel om hoe goed het in de achterzak past."

Wie zijn of haar handen toch om de nieuwe iPhone Xs Max wil wikkelen, moet daar tussen de 1.249 en 1.649 zuurverdiende euro's voor neertellen.