Reeds in de baarmoeder worden we blootgesteld aan roetdeeltjes afkomstig uit vervuilde lucht. Die dringen via de longen van de zwangere vrouw de placenta binnen, en vermoedelijk ook de foetus.
Volledig scherm
Reeds in de baarmoeder worden we blootgesteld aan roetdeeltjes afkomstig uit vervuilde lucht. Die dringen via de longen van de zwangere vrouw de placenta binnen, en vermoedelijk ook de foetus. © REUTERS

Roetdeeltjes in placenta: luchtvervuiling dringt door tot in de baarmoeder

Voor het eerst is aangetoond dat roetdeeltjes, afkomstig van vervuilde lucht, tot in de placenta van zwangere vrouwen doordringen en daar wellicht ook de ongeboren vrucht binnendringen. Met ongekende levenslange gezondheidsproblemen tot gevolg. Wetenschappers maken inzake luchtvervuiling gewag van een "catastrofe" voor de volksgezondheid.

7 reacties

  • cecil atherton

    6 jaar geleden
    Helemaal juist en dit komt door, jawel, de verplichte roetfilter. Vroeger waren de roetdeeltjes zo groot dat ze in neus, trachea of bronchiën bleven hangen. Als er eens bij grote uitzondering eentje doordrong tot in de alveoli werd het daar opgeruimd door macrofagen. Nu dankzij criminele wetgeving zo klein dat het gewoon door de gaswisseling in het lichaam opgenomen wordt.
  • Lucien Mertens

    6 jaar geleden
    Nog meer doem...
  • Hilde

    6 jaar geleden
    Allemaal zever in pakskes
  • Katrien De vos

    6 jaar geleden
    Volledig eens met Els Pauwels !
  • Michel de Coorebyter

    6 jaar geleden
    Zo snel mogelijk overstappen naar elektrische auto's.