Direct naar artikelinhoud
Slaap

Ondanks alle drukte slapen we drie kwartier meer dan in 1974

Digitale schermen zijn al vaak aangeduid als schuldigen voor ons toenemende slaaptekort, maar volgens onderzoek aan de Universiteit van Oxford slapen we vandaag net meer den veertig jaar geledenBeeld iStock

In vergelijking met de jaren 70 slapen we vandaag 43 minuten langer per nacht, zo stellen slaapexperts verbaasd vast. Hadden we het dan niet drukker dan ooit?

Heel veel mensen slapen te weinig door onze drukke levens vol werk, sociale activiteiten en digitale schermen, zo luidt een welbekende diagnose over hoe we vandaag leven. Maar een groot onderzoek van de Universiteit van Oxford wijst op het tegendeel: we slapen gemiddeld drie kwartier langer dan in de jaren 70.

In 1974 vroegen onderzoekers 15.000 Britten een week lang uur na uur bij te houden wat ze deden. Ook de uren slaap. Daaruit bleek dat mensen in 1974 gemiddeld 7,23 uur sliepen. Vorig jaar vroeg het team in Oxford opnieuw aan een representatieve groep van 15.000 mensen om hun activiteiten en uren slaap bij te houden.

Die nieuwe studie toont dat we nu een halfuurtje vroeger in slaap in slaap vallen (rond 23.20 uur) en een kwartier later wakker worden (rond 7.20 uur) en dat we nu gemiddeld 8.06 uur per nacht slapen, of 43 minuten meer van in de jaren 70

Niet precies genoeg

Die gegevens, gepubliceerd in het Journal of Sleep Research, tonen dat we nu een halfuurtje vroeger in slaap in slaap vallen (rond 23.20 uur) en een kwartier later wakker worden (rond 7.20 uur) dan veertig jaar geleden. En dat we  nu gemiddeld 8,06 uur per nacht slapen, of 43 minuten meer dan in de jaren 70. 

De onderzoekers wijzen erop dat veel slaaponderzoek niet precies genoeg is. Veel studies vragen mensen hoeveel ze bij benadering denken te slapen, maar we onderschatten nogal makkelijk het aantal uren dat we slapen.
In de twee studies die hier zijn vergeleken is duidelijk een onderscheid gemaakt tussen ‘tijd die je in bed doorbrengt’ en ‘tijd die je effectief slaap'. 

Ook vermoeden deze onderzoekers dat 'het conflict tussen werken en slapen' verminderd is. Omdat sinds de jaren 70 veel meer flexibele werkschema’s mogelijk zijn geworden, zou het kunnen dat mensen meer kiezen voor werkuren die beter bij hun slaappatroon passen, of dat ze makkelijker kunnen onderhandelen over hun werkuren.