Direct naar artikelinhoud
Australië

Australië op zoek naar saboteur die naalden in aardbeien steekt

Een naald in een bakje aardbeiden uit Gladstone, in Queensland.Beeld EPA

In Australië zijn drie aardbeientelers vermoedelijk het slachtoffer geworden van een saboteur. In hun vruchten zijn naalden en spelden aangetroffen.

De premier van de staat Queensland, Annastacia Palaszczuk, heeft een beloning van 100.000 Australische dollar (62.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de vondst van de saboteur.

"We laten dit niet over onze kant gaan", zei de eerste minister tegen lokale media. "Iemand probeert de industrie te saboteren. Tegelijk brengt hij of zij het leven van baby's, kinderen en gezinnen in gevaar."

Duizenden kilo's gedumpt

Queensland is een van de grootste kwekers van aardbeien in Australië. Jaarlijks gaat in de aardbeiteelt zowat 130 miljoen Australische dollar om, ongeveer 80 miljoen euro.

De prijs van de vruchten is gekelderd nu meer en meer supermarkten ze uit de rekken halen. Sommige telers zien zich genoodzaakt duizenden kilo's aardbeien te dumpen.

De prijs van de vruchten is gekelderd nu meer en meer supermarkten ze uit de rekken halen

Alle aardbeien van de getroffen telers worden van de markt gehaald. Het gaat om zes aardbeimerken: Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries en Oasis.

De eerste naalden doken op in de regio's Victoria en Queensland, maar er komen nu meldingen uit het hele land. Wie toch aardbeien wil eten, krijgt het advies ze eerst in stukjes te snijden.