Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Aan urine verslaafde geiten per helikopter weggehaald uit natuurpark na wangedrag

In Amerika worden honderden geiten verdoofd en per helikopter uit een natuurpark gezet. De dieren zijn verslaafd aan de geur van urine en zweet en vallen voortdurend argeloze wandelaars aan. 

Honderden berggeiten worden per helikopter een natuurpark in de staat Washington uitgezet. Omdat ze zich misdragen. De ruim 700 bewoners van het Olympic National Park zouden zo verslaafd zijn aan de geur van menselijk zweet en urine dat ze gevaarlijk zijn en nietsvermoedende bezoekers aanvallen. Acht jaar geleden werd een 63-jarige wandelaar zodanig toegetakeld door een 185 kilo wegende geit dat hij doodbloedde. 

Er zit dus niets anders op, zo oordelen de beheerders van het park, dan de geiten de deur te wijzen. Omdat de kans klein is dat de geiten op eigen houtje verkassen, worden ze nu verdoofd, geblinddoekt en per helikopter opgepikt. Daarna gaat het per vrachtwagen richting een ferry. Eindbestemming is een bos in de bergen van North Cascades, 160 kilometer verder. 

De verhuisoperatie, die jaren planning vereiste, is al een week bezig en gaat door tot volgende maandag. Het idee is dat minstens de helft van de geiten zo aan een nieuw leven kan beginnen, de rest zal de volgende jaren doodgeschoten worden.

Het helpt ook niet dat de geiten de boel stukmaken, zegt Jesse Plumage, bioloog voor de Amerikaanse bosdienst: "Ze beschadigen de natuur door zich kauwend een weg te banen door gevoelige planten." 

'Ze beschadigen de natuur door zich kauwend een weg te banen door gevoelige planten'

De dieren werden hier honderd jaar uitgezet, voor het gebied een officieel park was en wandelaars aantrok. Doorgaans leven ze in een habitat met natuurlijke zoutplekken. 

Bezoekers wordt al jaren gevraagd om zeker niet te plassen langs de paden, zodat die niet veranderen in "lange, lineaire zoute likstenen", maar de geiten blijken ook dol op de zilte geur van bezwete T-shirts en rugzakken. 

Het is trouwens niet de eerste keer dat ze uit het gebied worden verjaagd.  In de jaren tachtig werden al dik 400 geiten gevangen en verhuisd, en zo'n 120 neergeschoten. Maar de populatie herstelde zich vlot en verdubbelde zelfs de laatste jaren, waardoor een oplossing zich opdrong. 

Aan urine verslaafde geiten per helikopter weggehaald uit natuurpark na wangedrag
Beeld rv