Direct naar artikelinhoud
Werk

Verdubbel je verlof: zo tover je 29 vakantiedagen om in 65 vrije dagen

.Beeld iStock

Het vraagt wat puzzel- en rekenwerk, maar wie zijn vakantiedagen voor 2019 zorgvuldig plant rond feestdagen, kan die op magische wijze meer dan verdubbeld zien. Al is daar in de praktijk wel heel veel goede wil van de werkgever bij nodig, nuanceert Geert Vermeir van SD Worx. 

Gemiddeld heeft de Belg 29 vakantiedagen, extraatjes zoals anciënniteit en ADV-dagen meegerekend. Maar wie de jaarkalender van 2019 er in detail bij neemt, kan daar in principe 65 vrije dagen van maken. Het eerste voordeel valt te rapen in april 2019.

 Paasmaandag krijg je cadeau op 22 april. Als je daar de vier dagen van dinsdag 23 tot vrijdag 26 april bij neemt, heb je negen dagen vrij dankzij de omringende weekends. Plak je naar ook nog eens maandag 29 en dinsdag 30 april aan vast, en vervolgens donderdag 2 en vrijdag 3 mei, dan heb je dankzij de 'gratis' 1 mei maar liefst zestien dagen vakantie voor de prijs van acht. Ook rond de andere feestdagen valt via hetzelfde patroon heel wat winst te boeken. Wie er alles wil uithalen, kan in totaal 65 vrije dagen lospeuteren.

Zo maak je van 29 vakantiedagen 65 vakantiedagen.Beeld HLN
Juridisch gezien kan je geen vakantieperiodes opeisen
Expert arbeidsrecht Geert Vermeir

Maar voor we massaal vakantie-aanvragen beginnen indienen, bereidt expert arbeidsrecht Geert Vermeir van SD Worx alvast voor op een mogelijke teleurstelling. "Vakantie is een recht, maar een werknemer mag zijn verlofdagen niet volledig vrij opnemen," legt Vermeir uit. "In de praktijk moet de werkgever akkoord gaan. Je kan juridisch gezien geen periodes opeisen, want beide partijen moeten het eens zijn. Daarnaast is er het praktische aspect. Een bedrijf kan onmogelijk iedereen vrij geven op een brugdag, tenzij de onderneming dan kan sluiten." Tussen droom en daad staan ook nog beperkingen van de specifieke sector of bedrijf waarvoor je werkt in de weg. "Zo geldt in de bouwsector bijvoorbeeld dat verlofdagen binnen een bepaalde periode genomen moeten worden. Verder mag elk bedrijf ook eigen regels opnemen in de cao of arbeidsreglement rond het opnemen van vakantie," besluit Vermeir.