Lier: bouwstop in een conservatief provinciestadje?

© Dirk Vertommen

In Lier liet de N-VA de concurrentie vorige keer ver achter zich. Burgemeester Frank Boogaerts wil er graag nog drie jaar bijdoen en dan de fakkel doorgeven aan een jonge partijgenoot. Voormalig burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) zou daar graag een stokje voor steken.

Wat staat er op het spel?

Lier is een conservatief provinciestadje, altijd geweest. Dat zijn niet onze woorden, maar die van de liberale schepen voor Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Wonen, ene Walter Grootaers. Zijn partij bestuurde Lier de afgelopen zes jaar, als junior partner, met de N-VA van burgemeester Frank Boogaerts. De Vlaams-nationalisten lieten zes jaar geleden alle concurrentie ver achter zich in de stad van Felix Timmermans. Ze klokten toen af op 32 procent en namen het stadhuis in handen.

Dat was een trendbreuk, want Lier werd tussen 1982 en 2012 bestuurd door liberalen. De laatste blauwe burgemeester was, achttien jaar lang, Marleen Vanderpoorten. Zij trekt op 14 oktober opnieuw de lijst van de liberalen en probeert de sjerp te heroveren. Dat wordt niet makkelijk, want in 2012 bleef de Open VLD steken op 15 procent, zomaar eventjes 17 procent minder dan de N-VA. Bij de Kamerverkiezingen in 2014 was het verschil nóg groter: toen haalden de liberalen 14 procent, terwijl de N-VA uitkwam op ruim 36 procent.

De lijst van de Vlaams-nationalisten wordt aangevoerd door de uittredende burgemeester. Maar omdat Frank Boogaerts de zeventig al een eind voorbij is, heeft hij aangekondigd dat hij er na drie jaar mee wil ophouden. Dan wil hij het stokje doorgeven aan de nummer drie op de lijst: de prille dertiger Rik Verwaest, op dit moment schepen in Lier.

Bij de oppositie wordt het uitkijken naar het resultaat van een nieuw progressief kartel. De groenen, die zes jaar geleden nog samen met de socialisten opkwamen, trekken nu samen met de lokale partij Lier&Ko naar de kiezer. Ze mikken op zes zetels en zouden graag mee besturen. Dingen ook nog mee voor een podiumplaats: het Vlaams Belang (dat wil herstellen na de oplawaai van zes jaar geleden), de SP.A (die voor het eerst sinds 1982 solo naar de kiezer trekt) en de CD&V (die ooit almachtig was in Lier).

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Wellicht werd er de afgelopen jaren het meest gediscussieerd over de huisvuilophaling in Lier. Dat heeft niet alleen te maken met de taks van 54 euro die elk gezin sinds 1 januari 2014 moet betalen. Het is ook een gevolg van de problemen met de zogenaamde OCT’s, de ondergrondse afvalcontainers. Die functioneerden niet altijd naar behoren, wat tot grote sluikstortproblemen leidde. Toch wil, op het Vlaams Belang na, niemand het OCT-systeem afvoeren. Wel zijn er verschillende voorstellen om de forfaitaire afvaltaks bij te sturen. Groen-Lier&Ko spreekt van een ‘schandalig’ systeem en wil een socialer alternatief, de PVDA pleit voor een halvering. De N-VA zelf wil vooral alleenstaanden veel minder laten betalen.

Tegelijk hamert de partij erop dat de schuldenberg, die de afgelopen zes jaar werd afgebouwd, niet opnieuw groter wordt. Volgens de N-VA is er de volgende zes jaar meer ruimte voor investeringen. Ze is van plan om vijftig straten opnieuw aan te leggen.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Het progressieve kartel Groen-Lier&Ko plant ook werken in de binnenstad, maar wil daarbij meer oog hebben voor de belangen van fietsers en voetgangers. Met geveltuintjes en stadslandbouw moet Lier er ook veel groener gaan uitzien. De socialisten, die deze keer alleen opkomen, pleiten voor een bouwstop. Ze zeggen dat er de afgelopen jaren te veel ‘megalomane’ projecten werden goedgekeurd in de stad. Groen-Lier&Ko is daarom voorstander van een ‘bouwmeester’ in de stad. Een idee dat trouwens gedeeld wordt door de Open VLD, de partij die de afgelopen jaren, met Walter Grootaers, de bevoegde schepen leverde.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen naar de uitslag uitkijken?

Omdat er hier en daar wel een figuur met nationale uitstraling op de kieslijst staat. Bij de liberalen wordt de lijst geduwd door Walter Grootaers, na zijn uren al een kleine eeuw de frontman van De Kreuners. De lijst Groen-Lier&Ko wordt dan weer geduwd door Els Van Weert, ooit nog staatssecretaris in een van de regeringen van Guy Verhofstadt. En de nummer 29 op de lijst van de N-VA moet ook in de gaten gehouden worden. Hij is niet superbekend, maar wellicht wel de machtigste man van Lier. Piet De Zaeger is niet alleen de lokale voorzitter van de Vlaams-nationalisten, hij is als nationaal algemeen directeur van de N-VA ook de eerste secondant van Bart De Wever in Brussel.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.