Vier farmaceutische multinationals, Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott en Merck, zouden tussen 2013 en 2015 massaal belastingen hebben ontdoken.
Volledig scherm
Vier farmaceutische multinationals, Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott en Merck, zouden tussen 2013 en 2015 massaal belastingen hebben ontdoken. © © AFP

Oxfam: "Vier farmareuzen ontwijken wereldwijd 3,5 miljard euro aan belastingen"

Vier farmaceutische multinationals, Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott en Merck, zouden tussen 2013 en 2015 massaal belastingen hebben ontdoken. Zo liepen negen rijke landen en zeven ontwikkelingslanden samen mogelijk tot 3,5 miljard euro aan belastingen mis. Dat stelt Oxfam vandaag in het rapport 'Prescription for Poverty'.

18 reacties

  • etienne bies

    6 jaar geleden
    ik dacht niet dat dit de taak van OXFAM is.............
  • An Vanden Bossche

    6 jaar geleden
    ja, Ludwig, dat is de juiste vraag: hoeveel verdienen hun 'vrijwillige' bazen. Een nog pertinentere vraag is hoeveel belastingen betalen die 'bazen' op hun loon? Ik suggereer: onbelaste voordelen in natura zoals reizen. loonbelasting grotendeels in landen die geen belasting heffen.
  • Sebastian Peeters

    6 jaar geleden
    Oxfam vraagt extra fondsen om te gaan uitdelen bij arme jonge meisjes in ontwikkelingslanden. Natuurlijk voor een wederprestatie. Oxfam moet geen rekeningen van anderen beginnen maken. Zeker niet als ze zelf amper iets genereren.
  • Jan Van de Velde

    6 jaar geleden
    Wat zal 't zijn? Ontwijken of ontduiken? Ontduiken is strafbaar, ontwijken niet. Ontwijken is legaal: elke staat heeft zijn eigen belastingwetten: de verschillen tussen nationale belastingsregimes maken het personen (particulieren, ondernemingen) mogelijk hun inkomsten aan te geven waar ze minst worden belast. Het is evident dat er wereldwijd staten zijn die graag belastingparadijs spelen; er zijn bvb. ook belastingparadijzen in de USA.
  • Patrick Braekeveldt

    6 jaar geleden
    Slechts topje van de ijsberg en is niet alleen in Belgie ,maar wat wil je met hier bij ons maar eigenlijk overal in Europa regeringen die multinationals en bedrijven massaal belastingen laat ontduiken en de rekening doorschuift naar Jan met de pet !