Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Vlaanderen kijkt argwanend naar islamitische school

In Wallonië en Brussel bestaan al enkele islamitische scholen. Nu lijkt ook Vlaanderen er een te krijgen.Beeld Tim Dirven

Ze bestaan al in Brussel en Wallonië, maar nu krijgt ook Vlaanderen wellicht een islamitische school. De veelbesproken Turkse organisatie Milli Görüs zou in Genk met secundair onderwijs willen starten. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) vraagt een onderzoek.

Ruim 2,5 miljoen euro. Zo veel betaalt de zogeheten Communauté musulmane de Belgique, een in Brussel gevestigde vzw die het vastgoed van de Islamitische Federatie van België (BIF) beheert, voor een gebouw in Winterslag. Dat meldt Het Belang van Limburg. Achter de verschillende vzw’s zou de Turkse organisatie Milli Görüs schuilgaan, die voortkomt uit het gedachtegoed van de overleden nationalistische politicus Necmettin Erbakan.

"Het idee om een school te starten is er wel, maar er bestaat momenteel geen uitgewerkt plan of project", klinkt het bij de Islamitische Federatie van België. "Als het zo ver is, zullen we in overleg gaan met de buurt en alle bevoegde instanties. Maar het kan ook dat het gebouw gewoon wordt verkocht."

N-VA-kopstuk Zuhal Demir is er niet gerust op en verwijt Milli Görüs dat het kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan shariadenken

N-VA-kopstuk Zuhal Demir is er niet gerust op en verwijt Milli Görüs dat het kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan shariadenken. Ze heeft een onderzoek gevraagd aan binnenlandminister Jan Jambon, onder meer over de geldstromen. 

"We gaan de veiligheidsdiensten, meer bepaald de staatsveiligheid, vragen om de de vzw's achter de beweging tegen het licht te houden en ons daar een rapport van te bezorgen", bevestigt Jambons woordvoerder Olivier van Raemdonck aan Het Laatste Nieuws. "Milli Görüs is een beweging die in Europa streeft naar de herislamisering van de Turkse gemeenschappen. We willen duidelijkheid hebben over de omstandigheden waarin dat gebeurt."

'Antiwesterse sentimenten'

In Nederland kwam Milli Görüs in 2014 in de schijnwerpers te staan. In een overheidsrapport wordt de organisatie omschreven als een van oorsprong politieke beweging “met een duidelijke Turkse nationalistische en islamitische agenda gericht op een soort morele herbewapening”. De originele doelstelling zou de islamisering van de Turkse staat en samenleving zijn, waarbij er duidelijk antiwesterse sentimenten bestonden.

'Zij richten onder meer scholen op omwille van de plaats van de hoofddoek in de rest van het onderwijs'
Politicoloog Corinne Torrekens (ULB)

Vanaf het einde van de jaren 90 zou het “open, pluriforme en democratische karakter” van de Europese samenlevingen zijn geaccepteerd. Toch staat Milli Görüs nog altijd bekend als een conservatieve organisatie, geeft ook politicoloog Corinne Torrekens (ULB) aan. “De organisatie is zeker conservatief, maar vooral nationalistisch.”

Torrekens doet onderzoek naar islamitische scholen in ons land. Ze stelt dat er nog maar weinig bekend is over de vestigingen in Schaarbeek en Charleroi, waar Milli Görüs al actief is. “Er bestaan scholen, zoals de Vlaamse Lucerna-scholen, met een zeer Turks publiek waar secularistisch wordt gewerkt. We zien nu een tegenreactie, waarover nog maar weinig informatie beschikbaar is. Zij richt onder meer scholen op omwille van de plaats van de hoofddoek in de rest van het onderwijs. We moeten afwachten wat het geeft, maar de discussie is nu al zeer gepolariseerd.”

'Bekomen ze de Vlaamse erkenning en starten ze met de school, dan moeten ze zich volledig inschakelen in het Genkse onderwijsnet'
Wim Dries, burgemeester van Genk

Johan Leman, voorzitter van de Molenbeekse vzw Foyer, kan zich niet voorstellen dat de school er komt zonder steun van de Turkse overheid. “Volgens mij kan dit niet gebeuren zonder toestemming van de regerende AK-partij”, zegt Leman, die aan de KU Leuven een leerstoel bekleedde die vernoemd was naar Fethullah Gülen, een tegenstander van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “En als dat zo is, dan staan de waarden van de Turkse staat centraal. Het is hun recht om scholen op te richten, maar onze politici zijn te afwachtend. Ze zouden juist progressieve islamitische stromingen moeten steunen die voor inclusie gaan.”

Vrijheid van onderwijs

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelt dat ze nog geen aanvraag voor een nieuwe school heeft binnengekregen. De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) heeft moeite met de ontwikkelingen, maar wijst op de vrijheid van onderwijs. 

'Volgens mij kan dit niet gebeuren zonder toestemming van de regerende Turkse AK-partij'
Johan Leman, voorzitter van de Molenbeekse vzw Foyer

“Ik kan niet anders dan die respecteren. Ik neem akte van de verkoop van het gebouw. Iedereen kan een school beginnen als ze aan de Vlaamse kwaliteitseisen voldoet. Tot op vandaag heeft de organisatie geen contact met mij opgenomen. Bekomen ze de Vlaamse erkenning en starten ze met de school, dan moeten ze zich volledig inschakelen in het Genkse onderwijsnet en zich inschrijven in de onderwijsprogramma’s, waarin de focus ligt op Nederlands leren en respectvol samenleven.”