Direct naar artikelinhoud

Mrs. Maisel en Game Of Thrones grote winnaars Emmy Awards

De cast van Game Of Thrones op de Emmy Awards.Beeld EPA

Series The Marvelous Mrs. Maisel en Game Of Thrones zijn er maandagavond vandoor gegaan met de belangrijkste Emmy Awards. Ze werden door de Television Academy uitverkoren als beste comedy en beste dramaserie.

Het was de vijfde award van de avond voor The Marvelous Mrs. Maisel, dat gaat over een huisvrouw in de jaren 50 die aan de slag gaat als stand-upcomedian. De Amazon-serie won ook in de categorieën beste actrice (Rachel Brosnahan), beste vrouwelijke bijrol (Alex Borstein), beste script en beste regie. Game Of Thrones won de prijs voor beste dramaserie ook in 2015 en 2016, maar dong vorig jaar wegens een te lange periode tussen de seizoenen niet mee naar een award. Acteur Peter Dinklage van het drakenepos won eerder op de avond de award voor beste mannelijke bijrol

De Emmy voor beste miniserie ging naar The Assassination of Gianni Versace. De serie is onderdeel van de anthologie American Crime Story dat in 2016 ook een Emmy won, toen voor The People v. O. J. Simpson. The Assassination of Gianni Versace won eerder op de avond twee andere awards, voor beste acteur en beste regisseur in een miniserie. Maker van de serie Ryan Murphy droeg de awards op aan Gianni Versace en alle LHBTQ-slachtoffers van haatgeweld.

Netflix vs. HBO

Andere Emmy's gingen onder andere naar toneelactrice Claire Foy als koningin Elizabeth in The Crown, RuPaul's Drag Race als beste talentenjacht en Last Week Tonight With John Oliver als beste talkshow. Zoals gewoonlijk was het entertainmentprogramma Saturday Night Live andermaal de grote slokop in zijn categorie met acht prijzen.

De met spanning verwachte strijd tussen streamingdiensten en reguliere tv-zenders eindigde op een gelijkspel: zowel Netflix als het Amerikaanse kabelkanaal HBO haalde 23 Emmy's binnen, al haalde HBO wel de meest prestigieuze prijs binnen met Game of Thrones. Ironisch genoeg is Netflix, de oudste en de grootste van de streamingdiensten, de enige die de belangrijkste awards, zoals die voor beste dramaserie, nog niet heeft gewonnen. Het traditionele kanaal NBC sleepte 16 prijzen in de wacht.

Zowel Netflix als het Amerikaanse kabelkanaal HBO haalde 23 Emmy's binnen

Een van de grootste verliezers van de avond was het dystopische drama The Handmaid's Tale, dat slechts drie prijzen kreeg op twintig nominaties.

Huwelijksaanzoek

Eén van de winnaars bij de Emmy Awards heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om zijn partner ten huwelijk te vragen. Glenn Weiss, die won voor zijn regie van de Oscars, kreeg een "ja" als antwoord van vriendin Jan Svendsen.

De regisseur vertelde eerder in zijn speech dat zijn winst dubbel voelde, omdat hij twee weken geleden zijn moeder verloor. Daarna bedankte hij zijn collega's en familie, en eindigde bij Jan. "Weet je waarom ik je niet graag mijn vriendin noem? Omdat ik je mijn vrouw wil noemen", zei hij op het podium.

Toen zijn vriendin eenmaal naast hem stond, ging Weiss op één knie en vroeg Jan ten huwelijk met de ring van zijn moeder. "Aan mijn broers en zussen: ik heb 'm niet gejat, pa weet ervan", grapte hij daarbij.

Betty White

Tijdens de uitreiking van de Awards werd ook Betty White geëerd door haar collega's. De 96-jarige actrice was aanwezig bij de awardshow en kreeg een staande ovatie.

De laatst levende Golden Girl stond erop dat zij degene was die dankbaar moest zijn. "Nee, ik bedank jullie. Het is ongelooflijk dat je zo'n lange carrière kan hebben en mensen je nog steeds dulden", grapte de hoogbejaarde actrice. "Ik prijs me gelukkig dat ik in deze business zit, wat een mazzel heb ik, en ik dank jullie er allemaal voor." Ze liet daarna presentator Alec Baldwin haar hand kussen, en merkte daarbij richting het publiek op: "Dachten jullie dat ik deze kans zou laten schieten?"

Betty White.Beeld AFP

Betty loopt inmiddels ruim 70 jaar mee in de entertainment-industrie en won zelf zeven Emmy's. Naast haar legendarische rol als Rose Nylund in Golden Girls, maakte de actrice furore in onder andere The Mary Tyler Moore Show en The Carol Burnett Show en schitterde ze de afgelopen jaren in de komedie Hot In Cleveland.

Series Barry, Godless en The Americans wonnen ieder twee Emmy Awards.