Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Kan Ivan Leko Club naar eerste Champions League-zege in 13 jaar leiden? "Er wacht hem grote toekomst als coach"

Ivan Leko gisteren op het trainingsveld. De coach van Club Brugge schrikt er niet voor terug ambities uit te spreken.Beeld BELGA

Ivan Leko beleefde de laatste Champions League-zege van Club Brugge op het veld. Dertien jaar later zijn alle ogen op hem gericht. "Ivan gaat het doen. Er wacht hem een grote toekomst als coach."

Javier Portillo danste rond een hoekschopvlag. Gert Verheyen gleed op zijn knieën, het logo van Club kussend. Bosko Balaban had een voet in elk van de drie goals. En Ivan Leko sprak na afloop hardop zijn bewondering voor zijn ploegmaats uit. Dat was op 3 november 2005, daags na de 3-2-zege tegen Rapid Wien. Club had zich na vier speeldagen in een poule met ook nog Juventus en Bayern München al verzekerd van Europees voetbal na Nieuwjaar.

Dertien jaar later blijkt het nog steeds de laatste overwinning van blauw-zwart in de Champions League.

Terwijl zijn spelers zichtbaar ontspannen naar het oefenveld stapten – fotografen en cameraploegen werden hartelijk begroet – zat Leko gisterochtend al 'in the zone'. De Kroaat is pas 40. De hele wereld kijkt straks mee. De samenvatting van Club Brugge - Dortmund zal zenders als CNN, ESPN en Al Jazeera halen. "Natuurlijk heeft mijn zoon stress", geeft Ivan Leko sr. (70) toe. "Meer dan toen hij zelf voetbalde, want dan ben je slechts een deel van het geheel. Nu is Ivan de eindverantwoordelijke. Dat brengt ook bij mij meer zenuwen mee."

Elk detail telt

Vader Leko trekt vanavond naar de universiteit van Split, waar een groot scherm van zo'n 2,5 meter breed staat opgesteld. Noodgedwongen. "Tot vorig seizoen kon ik thuis naar alle Champions League-duels kijken, maar de rechten zitten intussen bij een andere betaalzender. We gaan daarom naar de universiteit, om er eerst naar Barcelona tegen PSV te kijken en vervolgens naar Club Brugge. Er zal bier en eten zijn. (lachje) Het wordt een mooie avond."

In Kroatië twijfelen ze er niet aan: Ivan Leko zal de komende maanden van zich laten horen in Europa. "Hij gaat komaf maken met die lange periode zonder Champions League-zege voor Club", verzekert Bosko Balaban. "Tegen Dortmund al. Ik geloof in Leko: er wacht hem een grote toekomst als coach. Het verrast me dan ook niet wat hij tot dusver in Brugge gepresteerd heeft."

"Ivan is iemand die niets aan het toeval overlaat", weet Balaban. "Elk detail, elke seconde telt. Zijn analyses zijn top, en hij slaagt erin zijn aanpak duidelijk over te zetten naar zijn spelersgroep. Wie Club het voorbije jaar zag spelen, herkent gewoon de stijl van Ivan: snel, direct en agressief voetbal. Met hem dicht tegen de zijlijn, aanwijzingen gevend. (schiet in de lach) Ivan is van Split, hé. Dat zijn daar bijna allemaal van die temperamentvolle mannen. Ivan zal nooit indommelen tijdens een match – hij reageert op elke situatie."

Overwinteren

In principe rinkelt straks weer de telefoon in Gripe, een wijk in de havenstad Split. Ivan Leko belt voor en na elke wedstrijd naar zijn vader. "Maar na Lokeren had ik Tina, zijn vrouw, aan de lijn. Ivan heeft keelpijn - zijn stem is weg. Hopelijk is hij snel weer de oude", zegt vader Leko. Aan optimisme ontbreekt het in elk geval niet bij de man. Club mag dan met Dortmund, Atlético Madrid en AS Monaco voor zes zware confrontaties staan, Leko senior schuwt, net als zijn zoon, de ambities niet.

"Club kan tweede of derde eindigen in zijn groep. Overwinteren in de Champions League of in de Europa League: het is mogelijk. En wie weet kan Ivan het dan na Nieuwjaar opnemen tegen Real Madrid – zijn grote droom. Dat zou fantastisch zijn. (enthousiast) Ik ben een positivo. Als Club mooi voetbal kan brengen, zal het punten sprokkelen. En hoe goed Dortmund ook mag zijn, ik geloof in een zege."