Jambon vraagt staatsveiligheid Genkse islamschool door te lichten

De Belgische Islamitische Federatie (BIF) kocht het oude Syntra-gebouw en wil er naar verluidt de eerste Vlaamse islamitische school in huisvesten. © Chris Nelis

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat de Staatsveiligheid een onderzoek doet naar Milli Görüs, de organisatie die in Genk met een islamschool wil beginnen.

mg

‘Ik wil volledige duidelijkheid over de omstandigheden waarin deze beweging een middelbare school opricht in Genk’, zegt Jambon op Twitter. Eerder had partijgenote Zuhal Demir (N-VA) grote vraagtekens geplaatst bij de plannen van de Turks-islamitische vereniging.

Demir heeft intussen aan haar partijgenoot Jambon, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, gevraagd de organisatie te laten doorlichten. En Jambon geeft meteen gevolg aan die oproep. ‘Ik laat de veiligheidsdiensten, meer bepaald de Staatsveiligheid, de vzw’s en geldstromen achter Milli Görüs tegen het licht houden’, aldus Jambon op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) valt te horen dat de staatsveiligheid Milli Görüs al langer in de gaten houdt.

Milli Görüs

Volgens staatssecretaris Demir is Milli Görüs een organisatie ‘die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken’. De organisatie zou voor 2,5 miljoen euro een pand hebben gekocht in Genk waar ze een islamitische school wil opstarten. De organisatie heeft al scholen in Charleroi en Schaarbeek.

‘Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten’, zegt Demir in Het Laatste Nieuws. Ze beschuldigt er de Genkse burgemeester, Wim Dries (CD&V), ook van zich ‘over te geven aan mensen die het niet goed voorhebben met Genk’.

Maar Dries verwijst naar de vrijheid van onderwijs in ons land. ‘Ik neem akte van de verkoop van het gebouw. Iedereen kan met een school beginnen, als ze maar aan de Vlaamse kwaliteitseisen voldoet. Bovendien zal deze school zich moeten houden aan de onderwijsprogramma’s van de stad, met een focus op Nederlands leren en respectvol samenleven.’

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat verstaan dat er nog geen aanvraag is ingediend.