Direct naar artikelinhoud
Talkshows

Waarom 'Gert Late Night' het meest bizarre programma van het moment is

Gert Verhulst en James Cooke.Beeld VIER

De kloof is nog niet gedicht, maar op sommige avonden zit Gert Late Night Eén-concurrent Van Gils & gasten al dicht op de hielen. "Er gaat een dreiging uit van Gert Late Night."

Het was een gokje van VIER, ook omdat het programmaschema wat goedkoper moest: Gert Late Night wat vroeger laten starten en de concurrentie aangaan met de grotere kanonnen op Eén en VTM. Niet evident, want de vorige seizoenen had het programma nog vrij baan na 22 uur, omdat de concurrentie toen al de deuren zo goed als dichtgedaan had.

Met resultaat, blijkt na de eerste helft van september. Gert Late Night zit gemiddeld boven de 300.000 kijkers. Vorige donderdag haalde het zijn beste cijfer ooit met 350.000 kijkers. Van Gils & gasten haalde op die avond op Eén 385.000 kijkers. Even opmerkelijk: beide programma's hebben op een doorsnee avond ook een ander publiek. Gert Late Night bereikt opvallend meer kijkers in de commercieel belangrijke doelgroep van 18- tot 44-jarigen, terwijl Van Gils & Gasten een meer gespreid en vooral ook ouder publiek bereikt. 

De cijfers voor Gert Late Night zijn op zijn minst opvallend te noemen, want is één programma de voorbije jaren meer verguisd en bekritiseerd dan de talkshow van Gert Verhulst en James Cooke? Ondraaglijk lichte gesprekken, gênante momenten, tenenkrommende humor. De kritiek was en is niet van de poes. En toch. In datzelfde Gert Late Night kon je de voorbije weken ook al minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) horen praten over zijn depressie, werd er gepraat over een buddyproject voor vluchtelingen en kwam journaliste en activiste Saskia Van Nieuwenhove spreken over slachtoffers van tienerpooiers. Dat contrast maakt van Gert Late Night wellicht ook het meest bizarre programma van het moment.

'Bij 'Gert Late Night' heb je wel steeds het gevoel dat er iets kan gebeuren'
Annick Bongers, programmadirecteur SBS Belgium

"Maar bij Gert Late Night heb je wel steeds het gevoel dat er iets kan gebeuren", zegt Annick Bongers, programmadirecteur bij SBS Belgium. "Bij zo'n programma's moet er een soort dreiging zijn, en dat heb je hier. De grote kloof tussen licht en zwaar maakt het ook spannend. Daarom krijgt de redactie ook een grote vrijheid om heel breed te gaan." 

Dat je dan een mix krijgt van geslaagde en niet-geslaagde items is onlosmakelijk verbonden met het format van dergelijke dagelijkse programma's. "Ik heb vroeger nog voor Man bijt hond gewerkt. De ene dag maakte je daar een pareltje, de andere dag lukt niets. Af en toe falen hoort er bij. Die imperfectie maakt het echt." Wat ze als programmadirecteur dan doet als ze zich 's avonds voor de buis heeft geërgerd? "Ik zal de volgende ochtend wel eens bellen om te zeggen wat me stoorde, maar ik zal ook bellen als iets me heel blij maakte."

Opvallen

De goede cijfers voor Gert Late Night betekenen niet dat ze zich bij Eén grote zorgen maken. Van Gils & gasten mag dan ook vaak kritiek krijgen – te voorspelbaar, flauw, te vaak verkoopspraatjes – bij Eén is men er nog tevreden over. "Het marktaandeel van de talkshow is in vergelijking met vorig seizoen met 1 procent gestegen", zegt netmanager Olivier Goris. "Dat het in het vierde seizoen nog zulke cijfers haalt, is an sich al straf. Alleen ziet men dat niet meer. Het is niet evident om nu nog op te vallen."

Dat Gert Late Night beter scoort bij jongere kijkers is volgens Goris ook geen probleem. "Als het onze opdracht was om uitsluitend de 18- tot 44-jarigen te bereiken, dan zouden we het programma bijsturen. Dat is nu eenmaal een andere scoop. Eén is een verbindende zender die alle generaties wil aanspreken. Al houden we het marktaandeel natuurlijk wel in de gaten, maar dan over de volledige zender heen. Andere programma's doen het bijvoorbeeld wel beter bij jongere kijkers. Zelfde deur, 20 jaar later van Martin Heylen was bijvoorbeeld marktleider bij de 18- tot 54-jarigen." 

Ook over de onderwerpen is de VRT nog tevreden, zegt Goris. "Inhoudelijk maakt Van Gils & gasten nog steeds zijn rol waar: het gaat er over het gesprek van de dag. In het programmaslot daarvoor hebben we nu wat minder geïnvesteerd, maar we zien dat het publiek terugkeert naar Eén als Van Gils & gasten begint."