Seksuologe: "Zo jammer dat de bekentenissen van Eva Daeleman voor zoveel reacties zorgen"

De revelaties van Eva Daeleman in haar nieuwe boek “Omdat het kan” zijn al enkele dagen gesprekstof. De voormalige tv-presentatrice vertelt in haar boek hoe ze pas op haar 25e haar eerste orgasme kreeg. Het is niet het enige taboe dat ze doet sneuvelen. Daeleman bekent hoe ze dankzij een tip van haar osteopaat leerde masturberen. Nochtans had ze al eerder seksuele relaties. 

Seksuologe Isabelle Demets is in “De wereld vandaag” op Radio 1 is heel blij met de getuigenissen van Daeleman en veegt de vele lacherige reacties van tafel.  “Dat we hier nog mee bezig moeten zijn. Dat dit in 2018 nog voor zo veel reacties zorgt, vind ik erg jammer. Zo veel mythes, zo veel misvattingen. Het is dus nog altijd niet vanzelfsprekend.”

“Vrouwen of meisjes die masturberen hebben een voorsprong”

Een eerste orgasme op de leeftijd van 25 is helemaal niet zo ongewoon, stelt seks- en relatieconsulente Demets vast. “De ophef is niet dat het laat zou zijn. De ophef is het feit dat Daeleman dit allemaal heeft gezegd. Laat dat duidelijk zijn. Je weet als je een orgasme hebt gehad, dat je het hebt gehad. Je kunt wel seksuele opwinding ervaren, of seksuele handelingen verrichten. Maar het orgasme is duidelijk iets aparts. Hier weet je het: “dit is het”.” 

“Voor mannen is het simpel. Een jonge man ziet zijn geslachtsdelen en kan ze aanraken. Voor een vrouw is het minder vanzelfsprekend. Ze moet op ontdekking gaan. Dan kan het perfect zijn dat je deze ontdekking pas later doet. Of dat je een partner hebt gehad die ook niet voldoende op ontdekking wilde gaan bij jou. Vrouwen moeten op ontdekking gaan, bij zichzelf of samen met een partner. Maar vrouwen of meisjes die bij zichzelf op ontdekking gaan, die dus masturberen, hebben een voorsprong.”  

"Geen tijd meer om te leren voor meisjes"

“Het is een mythe dat je op een bepaalde leeftijd seks gehad moet hebben, dat je een orgasme gehad moet hebben”, aldus Isabelle Demets. “Er is vandaag op alle facetten van het maatschappelijk leven zo veel prestatiedruk, ook op het seksuele. Meisjes durven niet meer zeggen dat ze het nog niet allemaal weten, dat ze nog nooit klaar zijn gekomen."

"Het verklaart de felle reacties op het boek van Eva Daeleman, zowel de positieve als de negatieve. De druk is zo groot geworden dat er geen tijd meer is om te leren voor meisjes, om je lichaam te ontdekken. Komt daarbij ook nog eens de mythe dat seks gelijk is aan penetreren. Seks is zoveel meer, is alles wat tot seksuele gevoelens kan leiden. Vrouwen zijn de eerste die uit de boot vallen als het enkel en alleen over klaarkomen gaat.”

Beluister hier het gesprek met seksuologe Isabelle Demets in "De wereld vandaag"

Eva Daeleman: "Het ging over de connectie met mezelf vinden"

Daeleman schrijft in haar nieuwe boek over dingen waar mensen doorgaans gêne over hebben. "Terwijl we er wel allemaal mee bezig zijn", zegt ze lachend in "Van Gils & Gasten". "Het is een boek over bewustzijn waarin ik schrijf over onze vier lichamen. We gaan ervan uit dat we maar 1 fysiek lichaam hebben, maar we hebben ook een mentaal, een emotioneel en een spiritueel lichaam, al heeft dat niets met geloof te maken, maar eerder met je creativiteit, je groei en je veerkracht. Als het over je fysiek lichaam gaat, maakt seks daar ook een onderdeel van uit, dus kon ik dat niet laten liggen. Het ding is wel dat het een boek van meer dan 200 pagina's is, 2 pagina's gaan over seks en daar schrijven ze dan over." 

Het is een boek van meer dan 200 pagina's, 2 pagina's gaan over seks en daar schrijven ze dan over.

"Ik schrijf gewoon open over het feit dat het orgasme er niet meteen was toen ik seksueel actief was. Blijkbaar hangt daar nog heel veel taboe rond." Daeleman ging naar -wat zij noemt- een "healer" (osteopaat). "Ik voelde toen niet wat mijn lichaam nodig had, rust, voeding, ... Ik was compleet gedeconnecteerd. Hij vroeg me of ik masturbeerde. Ik vond dat een rare vraag, maar hij zei: vanaf nu mee beginnen. Ik werd heel rood uiteraard. En ik ben thuis gekomen en ik dacht: oké." 

"Masturberen kan ook een vlucht zijn van de werkelijkheid. In dit geval ging het over de connectie met mezelf vinden. Daar zit een groot verschil in dat ik wil benadrukken." 

In haar boek gaat Daeleman ook in op wat spiritualiteit voor haar betekent. "Het is voor mij een tool om diepgang te vinden in het leven. Yoga is ook heel belangrijk." Daeleman heeft intussen haar eigen yoga-studio. "Onze wereld gaat heel snel. 's Avonds ben je vaak overprikkeld. Yoga helpt je om regelmatig in te checken bij jezelf."

Herbekijk het gesprek in "Van Gils & Gasten" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen