© VRT

Nostalgie-tv: VTM zendt ‘Wittekerke’ weer uit, Eén grijpt terug naar ‘Flikken’

Ooit een aflevering van Wittekerke gemist? Geen nood: VTM gaat de reeks vanaf volgende week opnieuw uitzenden. Eén grijpt weldra terug naar de begindagen van Flikken.

tove, bpr

De Vlaming heeft het voor nostalgie. Daarvan zijn Wat een Jaar en Zelfde Deur, 20 Jaar Later het meest recente bewijs. En ook de heruitzendingen van Lili en Marleen doen het voortreffelijk. VTM en Eén grijpen daarom verder terug naar enkele programma’s van weleer, die destijds torenhoge kijkcijfers scoorden.

Nu de herhalingen van Spoed bijna zijn afgelopen, begint VTM vanaf maandag helemaal opnieuw met Wittekerke. De eerste afleveringen over het fictieve kuststadje kwamen deze maand exact 25 jaar geleden op het scherm. Al snel sloten de kijkers dokter Nellie (Greet Rouffaer), agent Georges (Arnold Willems), sociaal assistent Bob (Luk Van Mello) en cafébaas Marcel (Eddy Asselberghs) in het hart. Daan Hugaert, nu Eddy in Thuis, sleepte de rol van verkrachter en geweldenaar Jos Verlackt nog jaren achter zich aan. De reeks betekende tevens de doorbraak voor Staf Coppens, Els De Schepper, Werner De Smedt en Kürt Rogiers. Aangezien Wittekerke 1.067 afleveringen telt, zal de herneming bijna vier jaar duren.

© vtm

Britt en Tony

Ook Eén is in het archief gedoken. Vanaf oktober komt daar het eerste seizoen van de politiereeks Flikken opnieuw op het scherm. De opnames van het prille begin vonden twintig jaar geleden plaats. De kijker maakte in 1999 kennis met agenten Britt (Andrea Croonenberghs) en Tony (Joke Devynck) en hun baas Hubert Damen, die later als Witse hoge toppen zou scheren. Verder speelden Mark Tijsmans, Axel Daeseleire en Ludo Hellinx mee. De serie was een instant-hit met anderhalf miljoen kijkers, gaf de Gentse politie een ferme imagoboost en zou uiteindelijk tien seizoenen meegaan.