Nog meer betonrot jaagt stroomprijs omhoog

De kerncentrale in Doel. © REUTERS

Nu ook in de veiligheidsbunkers van Doel 4 en Tihange 2 betonrot zit, schieten de groothandelsprijzen de hoogte in. Slecht nieuws voor de consument.

Pascal Sertyn

Na de betonproblemen in de veiligheidsbunkers van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 3 is er nu ook ‘betondegradatie’ vastgesteld in de plafonds van de bunkers van Doel 4 en Tihange 2.

Nadat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle – het Fanc – dat gistermorgen had laten weten, gingen de Belgische elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt fors omhoog. Vooral de termijnprijzen voor stroomlevering tijdens de wintermaanden zaten in de lift.

Voor elektriciteitsleveringen voorzien voor het vierde kwartaal van 2018 werd bijna 7 procent of 6 euro meer betaald dan dinsdag. De termijnprijs voor het eerste kwartaal van 2019 steeg met ruim 4 procent. Gevolg is een nog grotere kloof tussen de Belgische elektriciteitsprijs en die in de buurlanden. Voor stroomleveringen in ons land wordt nu een derde meer betaald dan in Duitsland. Het ziet er dan ook meer en meer naar uit dat de Belgische elektriciteitsverbruikers vanaf volgend jaar geconfronteerd zullen worden met een hogere stroomfactuur. Want heel wat energieleveranciers baseren de tarieven die ze aanrekenen aan de consument, op de termijnprijzen. De energiecomponent is goed voor zowat 30 procent van de totale elektriciteitsrekening.

De winter komt eraan

De hogere stroomprijzen voor deze winter geven ook aan dat de ongerustheid over de stroombevoorrading van ons land groter is geworden na de nieuwe berichten over betonrot in de Belgische kerncentrales. Er wordt aan getwijfeld of de uitbater van de kerncentrales, Engie Electrabel, erin zal slagen om het betonrot nog voor de winter te herstellen. Volgens de huidige timing van Engie Electrabel moet Tihange 2 eind oktober opnieuw stroom produceren. Doel 4 moet vanaf half december opstarten.

Volgens woordvoerster Anne-Sophie Hugé van Engie Electrabel is er nog geen zicht op de omvang en de duur van de herstellingswerken. ‘Zolang daarover geen duidelijkheid is, blijven we vasthouden aan de huidige timing’, stelt Hugé. Het Fanc windt er alvast geen doekjes om dat het maar groen licht zal geven voor een herstart als de weerstand van de bunkers gegarandeerd is.

Noodreserves

De twijfels over de stroomvoorziening tijdens de komende winter heeft veel te maken met recent rekenwerk van hoogspanningsbeheerder Elia. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) besloot eind augustus op basis van een rapport van Elia dat er voor de komende winter geen noodreserve nodig is. Omdat er meer dan genoeg elektriciteit beschikbaar is. Daarbij werd wel gerekend op de aanzienlijke bijdrage van de kerncentrales. Er werd vanuit gegaan dat maximaal 1.000 van de bijna 6.000 megawatt van de kerncentrales tijdens de wintermaanden mag stilvallen.

Voor de eerste weken van december is deze marge echter al opgebruikt nadat Engie Electrabel eind augustus heeft moeten toegeven dat herstellingswerken in de oudste twee kernreactoren in Doel meer tijd zullen vergen dan oorspronkelijk gepland. Stel dat ook Doel 4 en Tihange 2 in de winter stilliggen, dan wordt het hoog tijd om de prognose over de stroombevoorrading te herbekijken, is te horen in de wandelgangen van hoogspanningsbeheerder Elia.