Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Trump adviseerde Spanje een muur te bouwen door de Sahara-woestijn

Donald Trump met de Spaanse koning Felipe in het Witte Huis in juni van dit jaar.Beeld EPA

Donald Trump heeft Spanje geadviseerd om een muur te bouwen tegen migratie over de Middellandse zee. De Spaanse muur moet, volgens Trump, door de hele Sahara komen. "Dat is zeker niet langer dan onze grens met Mexico", schatte hij de situatie verkeerd in.

De Amerikaanse president blijkt Spanje geadviseerd te hebben in de migratiecrisis. Hij zou al in juni een muur voorgesteld hebben tijdens het bezoek van de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia aan het Witte Huis. Het was de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, die het opmerkelijke advies van Donald Trump onlangs openbaar maakte. Hij was erbij in Washington, in juni.

Spaanse diplomaten wezen Trump er meteen op dat zo'n grensmuur door de Noord-Afrikaanse woestijn 4.800 km lang zou moeten zijn. "De Sahara kan niet groter zijn dan onze grens met Mexico", zou Trump het Spaanse scepticisme gecounterd hebben. Toch wel: de Amerikaans-Mexicaanse grens is ruwweg 3.200 km lang.

First Lady Melania Trump en koningin Letizia op weg naar hun echtgenoten in de Oval Office.Beeld EPA

Een bijkomend detail: de muur zou op buitenlands grondgebied moeten worden gebouwd. Spanje heeft met Ceuta en Melilla maar twee kleine enclaves in Noord-Afrika, terwijl Trumps voorstel de medewerking van elf landen zou vereisen: Algerije, Tsjaad, Egypte, Eritrea, Libië, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Soedan en Tunesië.

Donald Trump probeert in eigen land al sinds het begin van zijn ambtstermijn een muur te bouwen langs de Amerikaanse grens met Mexico, met de bedoeling om migranten buiten de VS te houden. Voorlopig zonder succes. Het Congres wil niet het nodige budget vrijmaken. De totale kosten worden geschat op 17,5 miljard euro.