Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Film Fest Gent: van 'Girl' tot 'Beautiful Boy', en alles daartussen

'Girl'.Beeld Menuet

Op het 45ste Film Fest Gent viert zowel de Belgische als de Hongaarse cinema hoogtij. En het besteedt met openingsfilm Girl en een speciale kortfilmselectie bijzondere aandacht aan het transgenderthema. 

Girl, de debuutfilm van de jonge Belgische regisseur Lukas Dhont, is zoals geweten de openingsfilm van Film Fest Gent. De film vertelt het verhaal van de vijftienjarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina, maar wordt geconfronteerd met haar eigen lichaam, omdat ze als man is geboren.

Dat transgenders filmmakers van nu inspireren, blijkt ook uit de selectie kortfilms. Vorig jaar zaten er in de studentencompetitie al twee inzendingen rond de thematiek: Girlhood van Heleen Declercq en Gis van Thiago Carvalhaes. Met 'Gender Bending Shorts' stelt het festival nu een programma van negentig minuten samen met enkel verhalen die ingaan op genderidentiteit of -clichés. Het gaat om twee Belgische films, een Franse kortfilm, een Georgische documentaire en een Zweedse dansfilm die speelt met vastgeroeste genderrollen. "Misschien waren we daar omwille van de openingsavond wat gevoeliger voor", legt programmator Wim De Witte uit. "Eerst was er het idee om zo'n kortfilm voor Girl te vertonen, maar dat is wat ondankbaar."

Transgenderonderzoek

Intussen is het haast traditie om tijdens de openingsavond ook geld in te zamelen voor een goed doel dat werkt rond de thematiek van de film. En de zondagochtend van het festival wordt ook een benefietavond georganiseerd. Dit jaar is dat ten voordele van Transgender Infopunt (TIP), een instantie verbonden aan de Universiteit Gent die openstaat voor iedereen met vragen over het transgenderthema. Tegelijk doet TIP onderzoek om problemen rond transgender te detecteren en analyseren.

"Het is een wereldwijde autoriteit op vlak van transgender", weet De Witte. "Het was Lukas Dhont die ons met TIP in contact heeft gebracht, nadat hij intens met hen had samenwerkt bij het schrijven van het scenario van Girl." De afgelopen jaren werkte Film Fest Gent al samen met de vzw KRAS rond kansarmoede in Gent en vorig jaar met de Brusselse organisatie Cinemaximiliaan in het kader van Insyriated, een film die aansloot bij de vluchtelingenproblematiek. "Toen hebben we een kleine 6.000 euro opgehaald waarmee Cinemaximiliaan nieuwkomers op weg kon helpen om zelf een kortfilm te maken", zegt De Witte. "Ook die films zullen we in Gent vertonen."

Soulwax in de jury

De grote lijnen kenden we al. Zo zijn maar liefst tien Belgisch getinte premières, waaronder ook Beautiful Boy, de eerste Hollywood-film van regisseur Felix van Groeningen, die het festival mag afsluiten. Voorts wordt naar goede gewoonte ook ingezoomd op een land, en dat is dit keer Hongarije. 

"De Hongaarse cinema is altijd gedomineerd door het oorlogsverleden en het communisme", zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. "Het is interessant om zien hoe dat vandaag nog steeds zijn weerslag vindt, ook al is het geen letterlijke aanklacht." Het festival toont zeven nieuwe films, maar ook een terugblik met vijf films van Miklós Jancsó, een van de grote vormvernieuwers van de jaren 1960. "Helaas is hij vandaag wat vergeten, maar ook daarvoor dient een festival, om het geheugen wat op te frissen. Bovendien noemt regisseur Béla Tarr hem de grootste Hongaarse cineast ooit. Wie ben ik dan om hem tegen te spreken?"

En natuurlijk zijn er ook dertien films die meedingen in de Internationale Competitie. De jury staat onder leiding van kunstschilder, Michaël Borremans. Muzikanten Stephen en David Dewaele, beter bekend als Soulwax, zullen mee jureren, samen met de Franse actrice Mireille Perrier (Toto le Héros) en regisseurs Hope Dickson Leach (The Levelling), Alexandre O. Philippe (78/52), João Pedro Rodrigues (O Ornitólogo) en Nele Wohlatz (El futuro perfecto).

Van 9 tot 19/10 in Gent. filmfestival.be