Direct naar artikelinhoud
pensioenen

Deadline nadert voor zware beroepen, maar het water is nog diep

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR)Beeld BELGA

Vrijdag komen de sociale partners nog maar eens samen om zich te buigen over de pensioenregeling voor de zware beroepen in de privésector. De kloof tussen werkgevers en vakbonden blijft diep.

Wie tijdens zijn carrière zware arbeid heeft verricht, kan vroeger met pensioen – de federale regering heeft daarvoor een wetsontwerp klaar. Voor de ambtenaren bereikten de bonden al een voorakkoord met pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) over de lijst met beroepen die in aanmerking komen. Het is nu aan de sociale partners om voor de privésector een definitie op te stellen. De minister verwacht een antwoord voor eind september – volgende week dus.

Twistpunten

De werkwijze verschilt. In de privésector is er geen lijst van beroepen, wel een reeks criteria. De werkgevers willen het aantal criteria zo beperkt mogelijk houden, de bonden net niet. Maar er zijn nog andere twistpunten. Hoelang moet je een zwaar beroep hebben uitgevoerd vooraleer het ook als dusdanig erkend wordt? En wat met periodes van ziekte of moederschapsrust? Tellen die mee als zwaar beroep? De bonden willen een maximale invulling, de werkgevers niet. 

De kans dat ze eruit geraken, is klein. Volgende week donderdag is een nieuwe vergadering gepland. De sociale partners houden er rekening mee dat de definitieve knoop pas de week nadien wordt doorgehakt, net na Bacquelaines deadline.