Uitlevering Soedanese IS-gevangene, bron: ANHA

Koerdische strijders in Syrië: "We kunnen IS-gevangenen niet eeuwig opsluiten"

Meer dan 500 buitenlandse jihadisten zitten momenteel samen met honderden familieleden opgesloten bij de zogenoemde Syrische Democratische Strijdkrachten in het noorden van Syrië. De groep die vooral bestaat uit Koerdische strijders voert al drie jaar strijd tegen terreurgroep IS en krijgt hiervoor militaire steun van de Verenigde Staten. De Koerden vragen aan de landen van waar de jihadisten afkomstig zijn, om die over te nemen.

"Het is een groot aantal jihadisten en we kunnen dat niet alleen aan. Bovendien is dit voor de internationale gemeenschap een kans om deze gevaarlijke IS-strijders terecht te stellen", zegt Abdel Karim Omar, die verantwoordelijk is voor buitenlandse zaken bij de Koerdische gewapende groep.

Omar zei dat gisteren tijdens een persconferentie die gehouden werd naar aanleiding van de uitlevering van een Soedanese vrouwelijke IS-gevangene samen met haar kind aan haar land: "De vrouw heeft de uitlevering zelf gevraagd. We willen Soedan uitdrukkelijk bedanken dat het zijn verantwoordelijkheid opneemt, in tegenstelling tot andere landen die beweren democratisch te zijn", zegt Omar.

Abdel Karim Omar samen met de vertegenwoordiger van Soedan op de persconferentie

Tekort aan middelen

De Koerden, die het noorden van Syrië autonoom besturen, klagen het tekort aan middelen aan om de IS-gevangenen en hun gezinnen zowel te onderhouden als te deradicaliseren. Verder zeggen de Syrische Democratische Strijdkrachten niemand te willen executeren: "We blijven onderhandelen met de betrokken landen om tot een akkoord te komen. Maar als we hoop verliezen, zullen we andere opties in acht moeten nemen", aldus de Syrische-Koerdische leider. Naast de Soedanese vrouw zouden intussen al 50 à 60 IS-gevangenen uitgeleverd zijn aan hun land van origine, zoals aan Rusland en Indonesië.

Volgens Omar is de aanwezigheid van zo'n groot aantal jihadisten in een instabiel land als Syrië zeer gevaarlijk. Intussen voeren de Koerden nog altijd de strijd tegen terreurgroep-IS in het uiterlijke oosten van Syrië aan de grens met Irak, waar IS nog altijd een aantal dorpen in handen heeft.

Meest gelezen