Videospeler inladen...

Tihange 3 en 2 nog maanden uit, slechts 1 kernreactor beschikbaar vanaf eind oktober

Kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen dan verwacht, tot 1 maart. Tihange 2 zal dan weer stilliggen tot begin juni. Dat kondigt uitbater Engie Electrabel aan. Vanaf eind oktober krijgt ook Tihange 1 een onderhoudsbeurt, waardoor we het de hele maand november met slechts 1 van de 7 kernreactoren moeten stellen. Eerder werd al aangekondigd dat ook Doel 1, Doel 2 en Doel 4 nog tot december stilliggen.

Vandaag liggen 5 van de 7 kernreactoren in ons land stil voor onderhoud en herstellingswerkzaamheden en dat zal langer duren dan verwacht.

Tihange 3 ligt uit sinds eind maart, en kon normaal gezien op 30 september opnieuw worden opgestart. Maar het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf gisteren al te kennen dat dat geen haalbare kaart was.

Betonproblemen

Ook de kernreactor Tihange 2 zal langer dichtblijven, naar verwachting nog zeker tot begin juni. Bij beide reactoren zijn betonproblemen vastgesteld en de herstelling duurt langer dan eerst gedacht. Engie geeft in een persbericht aan dat de betonproblemen verschillend zijn van gebouw tot gebouw.

"De ploegen werken momenteel aan een diagnose en berekeningen die moeten toelaten dat actieplannen voorgelegd worden aan de autoriteiten", klinkt het. Engie Electrabel benadrukt dat de opgegeven data nog kunnen gewijzigd worden.

We gaan 40 procent van onze totale elektriciteitsproductie kwijt zijn in november

Eén reactor

Doordat ook Doel 1, Doel 2 en Doel 4 nog uitliggen tot december zal ons land het tot dan met 2 van de 7 kernreactoren moeten stellen. Vanaf 20 oktober wordt de situatie nog nijpender, er is vanaf dan ook een onderhoud gepland voor Tihange 1. Volgens Engie Electrabel gaat dat onderhoud voorlopig gewoon door. Op dat moment zal een maand lang enkel Doel 3 nog draaien.

"We gaan 40 procent van onze totale elektriciteitsproductie kwijt zijn in november", zegt onze energiespecialist Luc Pauwels in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "Maar we moeten nog niet panikeren. In vergelijking met 4 jaar geleden, zijn er nu veel meer mogelijkheden om stroom te importeren uit het buitenland. En men kan het elektriciteitsverbruik nu ook meer sturen. Er zijn afspraken gemaakt met grote verbruikers die hun elektriciteitsverbruik gaan verminderen als er stroomtekorten dreigen."

Beluister de uitleg van VRT NWS-energiespecialist Luc Pauwels:

Om black-outs te voorkomen, is er sinds 2014 een zogenoemde strategische reserve voorzien. Die reservestroom wordt in de eerste plaats geleverd door gascentrales. Maar minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) besliste begin deze maand om voor deze winter geen reserve aan te leggen, omdat er voldoende binnenlandse productie en importmogelijkheden uit het buitenland zouden zijn.

Prijsstijging

Minister Marghem voorspelde gisteren al dat de problemen met de kerncentrales ons geld gaan kosten. Doordat de kernreactoren stilliggen, stijgt de prijs van elektriciteit op de markt. Want er moet immers elders stroom gekocht worden om België van elektriciteit te voorzien. En dat zal de consument binnenkort ook voelen.

Minister Marghem beschouwt de huidige problemen met de kerncentrales daarom als een mini-kernuitstap. "Het is een voorbode van wat er gaat gebeuren vanaf 2022, 2023 en 2025, als we uit kernenergie stappen. Die energietransitie zal de burgers geld kosten. Ik ben daar altijd eerlijk in geweest."

Kaart: Kernreactoren in België

Grafiek: Geplande beschikbaarheid Belgische kernreactoren

Meest gelezen