Direct naar artikelinhoud
Bier

Europa wil AB Inbev beboeten wegens te dure Jupiler en Leffe in ons land

Beeld Photo News

De concurrentiewaakhonden van de Europese Unie willen biergigant AB Inbev beboeten in een zaak rond machtsmisbruik op de Belgische markt. Dit ondanks pogingen van AB Inbev om de zaak in der minne te regelen. Dat meldt persagentschap Reuters op last van ingewijden.

Vorig jaar beschuldigde de Europese Commissie 's werelds grootste brouwer ervan zijn leiderspositie in ons land te misbruiken om goedkopere invoer uit Frankrijk en Nederland van Jupiler en Leffe te belemmeren. 

Dat zorgde er volgens de Commissie voor dat de Belgische consument meer betaalde voor deze populaire merken. AB Inbev verkoopt Jupiler en Leffe tegen lagere prijzen in Nederland en Frankrijk omdat de concurrenten in die landen scherper geprijsd zijn.

De concurrentieregels van de Europese Unie laten toe dat bedrijven schikkingen voorstellen, waarna de regulatoren de zaak laten vallen zonder boete op te leggen. De Commissie laat deze optie normaal enkel open indien ze voorziet dat op die manier de concurrentie op de markt zal worden hersteld. 

Ondanks pogingen van de brouwer om de zaak te schikken, zou de Commissie volgens de bronnen eerder mikken op een boete. Het zou nog wel een tijdje kunnen duren voor een beslissing officieel wordt aangekondigd.