© Toon Royackers

"Plots schenen koplampen door kamer"

Maurice Vanloffelt en echtgenote Dominique Ramaekers zijn zaterdagochtend rond half zes door een loeiharde slag gewekt in hun huis aan de Jeugdstraat in Diepenbeek. Het stof dwarrelde door hun slaapkamer en er vielen bakstenen naar beneden. Een bestuurder had de bocht gemist en was het huis van het echtpaar binnengereden.

Toon ROYACKERS

"Ik dacht eerst aan een blikseminslag", legt Maurice Vanloffelt uit. "Ongelofelijk wat voor kabaal er was. Uiteraard keek ik meteen door de kamer om te zien wat er precies gebeurd was, maar alles hing onder een dicht stofgordijn. Tot mijn vrouw me in de zij porde. Zij zag dat we verblind werden door twee grote koplampen. 'Er staat precies een auto in onze slaapkamer,' zo riep ze. En ze had gelijk. Ik ben meteen opgestaan, al bleek dat nogal moeilijk te gaan. De hele vloer lag vol bakstenen uit de voorgevel en grote stukken beton. We moesten alles aan de kant schuiven voor we onze eigen slaapkamerdeur konden opentrekken."

Beschaamd

Het koppel had schrik om naar het autowrak te gaan kijken. "Voor hetzelfde geld ligt daar iemand zwaargewond achter het stuur", vertelt echtgenote Dominique Ramaekers. "Maar toen we eindelijk buiten geraakt waren, stond de chauffeur al aan onze voordeur. Hij was op eigen houtje uit het wrak kunnen kruipen en kwam zich verontschuldigen. Tientallen keren bleef hij maar herhalen dat het hem erg speet. We hebben de jongen naar binnen gehaald om hem te verzorgen. Bij de klap had hij een neusletsel opgelopen. Blijkbaar was hij met zijn neus tegen het stuur gebotst door de harde klap. Hij was erg vriendelijk en beschaamd om wat er gebeurd was."

Gedronken

De jongeman die slechts een straat verder woont, was die nacht op stap geweest in Bilzen. Omdat hij gedronken had, was hij eerst met de taxi teruggekeerd naar Diepenbeek. Toch stapte hij nog in zijn eigen auto om de laatste twee straten helemaal tot thuis te rijden. In de eerste bocht van de Jeugdstraat liep het echter al mis. Zijn Seat Leon ramde een boompje en ging vervolgens van de rijbaan. De wagen vloog letterlijk over een haagje om zich door de voorgevel tot in de slaapkamer te boren. Takeldiensten hadden daar zaterdagochtend de handen vol om de auto uit het puin te halen. Ook brandweerzone Zuid West Limburg moest ter plaatse komen om de voorgevel te stutten. Die vertoonde 's ochtends over de volledige breedte ernstige barsten. Experten kwamen zaterdag de schade opmeten. De bestuurder werd intussen meegenomen naar het politiekantoor. Daar legde hij een positieve ademtest af.