Direct naar artikelinhoud

Senaat VS stemt maandag over kandidaat-rechter als slachtoffer van aanranding niet snel getuigenis vastlegt

Kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Brett Kavanaugh.Beeld AP

De Amerikaanse senaatscommissie voor juridische aangelegenheden wil maandag stemmen over de aanstelling van Brett Kavanaugh als rechter bij het Hooggerechtshof, als er voor zaterdagmorgen geen akkoord is over de getuigenis van de vrouw die Kavanaugh beschuldigt van aanranding. Dat heeft voorzitter Chuck Grassley van de Senate Judiciary Committee vrijdag aangekondigd. 

Christine Blasey Ford, een 51-jarige professor psychologie, beschuldigt Kavanaugh (53) ervan dat hij haar 36 jaar geleden op een schoolfeest op een bed heeft gegooid en geprobeerd heeft haar uit te kleden. Hij zou de vrouw belet hebben te roepen door zijn hand op haar mond te houden. Ze vertelde haar verhaal vorige week in The Washington Post.

Zowel Kavanaugh als Ford lieten deze week weten een getuigenis te willen afleggen voor de Senaat. Ford had daarvoor wel enkele voorwaarden geformuleerd, zoals het oproepen van extra getuigen. Ook had ze gevraagd dat de FBI eerst onderzoek zou doen naar Kavanaugh alvorens te getuigen, maar de Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt dat dat niet zal gebeuren. Ook haar andere eis alleen te worden ondervraagd door de commissieleden werd verworpen. De Republikeinen in de Senaat verhogen nu de druk op Ford, om alsnog een akkoord te bereiken rond de hoorzitting.

"Ik verleng de deadline voor een antwoord tot 22.00 uur vanavond (vanochtend 4.00 uur Belgische tijd). Ik voorzie een kennisgeving dat er maandag gestemd zal worden als de advocaten van dr. Ford niet antwoorden of wanneer dr. Ford beslist om niet te getuigen", aldus de Republikeinen senator Grassley.

De advocate van Ford liet één minuut na de deadline weten dat de deadline onrealistisch is en ze vraagt een extra dag ter voorbereiding. Ford staat onder enorme druk door de hele situatie en kreeg al doodsbedreigingen. 

Fords advocate zei bovendien dat zo'n onredelijke deadline als enige bedoeling heeft haar te pesten en "haar te ontdoen van de mogelijkheid een weloverwogen beslissing te nemen die verregaande gevolgen heeft voor haar leven en haar familie". 

Trump twittert

President Trump, die zich sinds Ford de openbaarheid zocht afzijdig had gehouden, mengde zich gisteren in de zaak rond zijn beoogde rechter. Via Twitter sprak hij eerst zijn steun en vertrouwen uit in Kavanaugh. "Rechter Brett Kavanaugh is een goede man, met een vlekkeloze reputatie, die nu onder vuur ligt van radicale linkse politici die geen antwoorden willen, maar alleen willen vernietigen en vertragen. Feiten doen er niet toe. Ik heb daar elke dag mee te maken in Washington", twitterde hij.

Twitter bericht wordt geladen...

Vervolgens zette hij vraagtekens bij de geloofwaardigheid van Ford. "Ik twijfel er niet aan dat als de aanval op dr. Ford zo erg zou zijn als ze zegt, zij of haar liefhebbende ouders meteen aangifte zullen hebben gedaan. Laat ze die aangifte op tafel leggen, zodat we datum, tijd en plaats weten!", aldus de president.

Twitter bericht wordt geladen...

Nipte meerderheid

De tijd dringt voor de Republikeinen om nog een conservatieve Hogerechter aan te stellen, nu de tussentijdse verkiezingen van 6 november dichterbij komen. Ze hebben slechts een zeer nipte meerderheid in de Senaat (51-49), en vrezen hun meerderheid en dus ook hun kandidaat te verliezen.