Videospeler inladen...

Steeds meer mensen slapen met gezichtsmasker tegen slaapapneu

Vorig jaar sliepen bijna 110.000 Belgen met een zogenoemd CPAP-toestel tegen slaapapneu. Dat is 2,5 keer meer dan in 2010. Een van de oorzaken van de stijging is dat er steeds meer mensen overgewicht hebben. Daarnaast is er in de medische wereld ook meer aandacht voor de ziekte zodat de diagnose vaker gesteld wordt.

Slaapapneu is een aandoening waarbij een patiënt tijdens zijn slaap soms tientallen keren per uur stopt met ademhalen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de spieren verslappen en zo de hals en de luchtpijp dichtklappen. Een patiënt krijgt dan geen zuurstof meer binnen en schrikt na een tijd wakker, vaak onbewust. Het aantal mensen dat met CPAP behandeld wordt voor slaapapneu stijgt volgens cijfers van het RIZIV jaar na jaar, tot bijna 110.000 eind 2017. Het toestel blaast tijdens de slaap lucht in de neus zodat de luchtpijp niet kan dichtklappen.

Slaapapneu is een ernstige aandoening die volgens neus-keel-oorarts en apneuspecialist Evert Hamans van ZNA Jan Palfijn verstrekkende gevolgen kan hebben: "Op korte termijn leidt het tot slaperigheid. Ondanks hun ogenschijnlijk goede slaap voelen patiënten zich erg vermoeid. Dit leidt soms tot auto-ongelukken. Ook op lange termijn kan het complicaties geven. Door een chronisch zuurstoftekort 's nachts kan het leiden tot hoge bloeddruk, een hartinfarct en zelfs een hersenbloeding. Dus het is absoluut belangrijk om deze mensen op tijd op te sporen en te behandelen."

Snurken en vermoeidheid zijn signalen

Vaak komen mensen erachter dat ze slaapapneu hebben omdat ze heel luid snurken. Volgens dokter Hamans is het vaak de partner die het verhaal kan doen: "Mensen snurken en stoppen dan met ademhalen. Ze beginnen verstikkingsverschijnselen te vertonen wat voor de partner soms echt wel angstaanjagend is." Daarnaast is het vaak de klacht over aanhoudende vermoeidheid die een dokter op het spoor van de aandoening zet en die tot een slaaponderzoek leidt.

Het CPAP-toestel is -naast een mondbeugel of een operatie- een veelgebruikte behandeling voor apneu. Maar slapen met zo'n masker dat constant lucht blaast kan heel ingrijpend zijn. Mark De Quidt doet het al tien jaar: "In het begin was het lastig om ermee te slapen. Maar eens je het gewoon bent, wordt dat een vanzelfsprekendheid. Je staat op met meer energie, je begint de zaken aan te pakken van 's morgens vroeg en je bent meer geconcentreerd."

Naar schatting 10 tot 20 procent van de mensen lijdt in mindere of meerdere mate aan slaapapneu. Zwaarlijvige mensen lopen het grootste risico op de aandoening.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen