“Meer auto-ongevallen met Belgen in het buitenland”

© AFP

Mobiliteitsorganisatie Touring zegt maandag dat het aantal auto-ongevallen met Belgen in het buitenland tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie gestegen is. Dat komt wellicht omdat we eerder voor een autovakantie kiezen dan voor een vliegvakantie naar Egypte of Tunesië.

“Vorig jaar telden we voor de eerste twee weken 272 tussenkomsten voor ongevallen, dit jaar zitten we op 304”, zegt Touring in een persbericht.

De mobiliteitsorganisatie veronderstelt dat er meer met de auto gereisd, omdat Belgen vaker Spanje als vakantiebestemming nemen, in plaats van Tunesië, Turkije of Egypte. Daardoor stijgt dus ook het risico op aanrijdingen.

Bovendien zouden ze steeds meer met de auto naar Oost-Europa reizen. “Kroatië bijvoorbeeld is een zeer populaire bestemming geworden. De aantrekking van deze landen ligt voor de hand: er is een ruim aanbod van cultuur, geschiedenis, ontspanning en strand, het verblijf is meestal goedkoper dan in Frankrijk en ook de brandstof is goedkoper.”

Vermoeidheid en nonchalance

Touring zegt dat de meeste ongevallen gebeuren door onoplettendheid, nonchalance en vermoeidheid, vooral tijdens de heenreis. “In het buitenland zijn autobestuurders bovendien niet zo goed vertrouwd met de verkeersregels en het rijgedrag van de inwoners. Ongeveer vijftien procent van de ongevallen zijn te wijten aan onaangepast rijgedrag met een aanhangwagen of caravan.”

Het totale aantal oproepen bij Touring steeg in de eerste twee vakantieweken van 10.830 naar 10.900, goed voor 2.503 tussenkomsten in plaats van 2.400. Bijna 9 op de 10 waren technisch van aard, het overige deel medisch. Er werden 152 personen gerepatrieerd (tegenover 205) en 163 voertuigen (tegenover 131). Medische tussenkomsten waren er vooral in Frankrijk, Spanje en Italië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen