Direct naar artikelinhoud
Aanslag

Iran haalt uit naar Nederland en andere Europese landen na aanslag op militaire parade met zeker 29 doden

Iran haalt uit naar Nederland en andere Europese landen na aanslag op militaire parade met zeker 29 doden
Beeld AFP

Iran heeft zaterdagavond Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ervan beschuldigd buitenlandse oppositiepartijen te herbergen. De diplomatieke vertegenwoordigers van de landen zijn op het matje geroepen. De beschuldigingen komen nadat schutters zaterdag het vuur hadden geopend tijdens een militaire parade. Bij de aanslag kwamen zeker 29 mensen om, onder wie vrouwen en kinderen, en raakten ruim vijftig mensen gewond.

"Het is niet acceptabel dat deze groepen niet gekwalificeerd worden door de Europese Unie als terroristische organisaties, omdat ze geen terroristische aanslag hebben uitgevoerd in Europa", citeerde staatspersbureau INRA woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qasemi.

Het 'landelijk verzet van al-Ahvaz', een koepelorganisatie voor diverse groepen, zegt achter het bloedbad te zitten. Ook terreurgroep Islamitische Staat eiste via spreekbuis Amaq de verantwoordelijkheid op. De Iraanse autoriteiten spreken die laatste claim tegen. Volgens een legerwoordvoerder zouden de schutters getraind zijn door twee Golfstaten. Ook zou er een verband zijn met de Verenigde Staten en de Israëlische geheime dienst Mossad. 

Aanslag

In Iran zijn al 29 doden geteld na de aanval op een militair defilé in de stad Ahvaz, in de zuidwestelijke provincie Khoezistan. Daarbovenop vielen er 57 gewonden.Vier gewapende mannen openden het vuur op de parade. De slachtoffers zijn soldaten en burgers, onder wie ook vrouwen en kinderen.

"Er was geen enkele staatsambtenaar aanwezig bij dit evenement, maar meerdere burgers zijn gedood", meldt Irna. De slachtoffers zijn militairen en burgers, onder wie ook vrouwen en kinderen, die naar de parade kwamen kijken. "Onder de martelaren zijn een meisje en een veteraan die in zijn rolstoel zat", zei brigadegeneraal en woordvoerder van de Revolutionaire Garde, Abolfazl Shekarchi, op de staatstelevisie. 

Volgens de vicegouverneur van Khoezistan, Ali-Hossein Hosseinzadeh, kwam ook een journalist om het leven. Het aantal gewonden is bijgesteld van twintig naar dertig. Velen van hen verkeren in kritieke toestand.

Ook de vier daders zijn allemaal overleden. "Van de vier terroristen werden er drie ter plekke naar de hel gestuurd", bevestigde de brigadegeneraal. Een vierde aanslagpleger overleed later aan zijn verwondingen.

(Lees verder onder de foto)

Aanslag
Beeld REUTERS

Tafkiri

Wie de aanslag pleegde, blijft nog onduidelijk. Het internationaal persagentschap Reuters meldt dat IS de aanslag opeiste via het persagentschap Amaq dat aan de organisatie gelinkt wordt. "Strijders van Islamitische Staat hebben een bijeenkomst van Iraanse strijdkrachten in de stad Ahvaz aangevallen", klonk het. Enig bewijs dat IS ook effectief achter de aanslag zat, werd niet geleverd.

Ook Ahvaz National Resistance, een soort koepelvereniging van alle gewapende organisaties die ijveren voor een eigen Arabische staat in de provincie Khoezistan, eiste de aanslag inmiddels op.

Teheran hield "een buitenlands regime" dat gesteund wordt door de Verenigde Staten eerder op de dag nog verantwoordelijk voor het geweld. "Terroristen gerekruteerd, getraind en betaald door een buitenlands regime hebben Ahvaz aangevallen [...] Iran acht de regionale sponsors van terrorisme en hun Amerikaanse meesters verantwoordelijk voor dergelijke aanvallen", schreef de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, op Twitter. "Iran zal snel en krachtig reageren om Iraanse levens te verdedigen", voegde de minister nog toe.

Vandaag vinden in Iran veel militaire parades plaats, ter gelegenheid van de start van de 'Heilige Week van de Defensie'. Tijdens die week wordt de Iraaks-Iraanse Oorlog herdacht, die uitbrak in 1980 en acht jaar duurde.

Tafkiri
Beeld REUTERS
Tafkiri
Beeld AP