© Photo News

Daar zijn ze: de tropische temperaturen

We mogen ons opmaken voor een paar warme dagen. Dinsdag en vooral woensdag klimmen de temperaturen in het binnenland naar 30 graden en meer. Vanaf woensdagnacht is er wel weer kans op onweer.

Maandag is een zonnige dag aan de kust. Ook in het binnenland is het vrij mooi, maar gedeeltelijk bewolkt. Het wordt warm met maxima van 22 tot 27 graden. Dat meldt het KMI.

Maandagavond en -nacht wordt het stilaan helder of lichtbewolkt met plaatselijk kans op vorming van wat nevel. De minima liggen tussen 13 graden op de Ardense hoogten en 18 graden in de grote steden.

Dinsdag wordt een warme en zonnige zomerdag. Maxima van 26 of 27 graden op de Ardense hoogten, tot 28 graden aan zee en van 30 tot plaatselijk 33 graden in de andere streken.

Ook woensdag wordt het zonnig en zo mogelijk nog warmer. In de loop van de namiddag verschijnen er hoge wolkensluiers en hier en daar enkele stapelwolken, maar het blijft waarschijnlijk droog tot de avond. De maxima liggen tussen 29 en 35 graden. Woensdagnacht wordt het zwaarbewolkt en zwoel met hevige buien en kans op onweer.

Donderdag is het eerst nog zwaarbewolkt en onweerachtig in het binnenland. De maxima bereiken dan 23 tot 27 graden. Vanaf het westen wordt het na de middag eerst frisser met opklaringen en wolkenvelden. Na een droge periode is er opnieuw kans op een plaatselijke bui.

Van vrijdag tot zondag is het licht wisselvallig. We verwachten af en toe een bui, maar tussendoor blijft het lang droog met wat zon. Het wordt minder warm met maxima rond 24 graden op vrijdag en rond 22 graden op zondag.

Warme dagen zijn er: meteen ozon- en hitteplan geactiveerd

© BELGA

De waarschuwingsfase niveau 2 van het ozon- en hitteplan is maandag geactiveerd. Dat heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) laten weten. De waarschuwingsfase blijft nog tot donderdagochtend van kracht.

De waarschuwingsfase niveau 2 wordt afgekondigd wanneer het KMI voor drie opeenvolgende dagen een gemiddelde minimumtemperatuur van meer dan 18 graden en een gemiddelde maximumtemperatuur van meer 30 graden voorspelt. Beide drempels worden volgens de meteorologische dienst nipt gehaald (respectievelijk 18,3 en 30,3 graden). De waarschuwingsfase gaat meteen in en zal tot donderdagochtend 21 juli van kracht blijven.

Concrete maatregelen hangen er niet vast aan de activering van niveau 2 van het waarschuwingsniveau. Wel worden er gericht adviezen en preventietips verspreid, zo verduidelijkt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “We zullen mailings uitsturen naar mensen die met risicogroepen werken, zoals zorgcentra. Ook de organisatoren van evenementen zullen die ontvangen. Daarin wordt onder meer gevraagd om voldoende drank te voorzien en om mensen de raad te geven zich te beschermen tegen de zon”, zegt woordvoerder Joris Moonens.

Vanaf dinsdag neemt ook de kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter toe, zo waarschuwt Ircel nog.

ayer_2f0e",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:prerollUrl.replace("preroll","postroll"),loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_8144ucyh"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",r,l,e);var n=a.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+l+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+n)}var n=document.getElementById(e),r="0_8144ucyh",t="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",l=0,o=0,i="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,d=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:i},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var r=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(r.length>0)for(var t=r.length;t>=r.length;t--){var l=r[t-1];l&&l.parentNode.removeChild(l)}if(a&&a.Source){var i=a.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=n.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op

",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){l=l!=Math.round(e)?Math.round(e):l}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,o,d,[],t)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){o>l&&a(e)}),n.kBind("doStop",function(e,n){o>l&&a("stopped")}),n.kBind("playerSeekStart",function(e,n){o>l&&a("seekingStarted")}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,o,d,[],t)})})

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER