© Twitter

© PN

thumbnail: null
thumbnail: null

Wie zijn de vrouwen die Trump steunen? “Met Hillary krijgen we elke dag een schandaal”

Kort voor het debat heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump samen met vier vrouwen een persconferentie gegeven. Drie van de vier vrouwen vertelden hoe ze verkracht werden door Bill Clinton. Is het “een stunt”, zoals het campagneteam van Hillary Clinton beweert, of zijn het vier moedige en sterke getuigenissen? Een overzicht van de vier – enige? – vrouwen die Trump steunen.

TJ

Paula Jones

850.000 euro zwijggeld, maar ze blijft praten

© © ThePaulaJones / Twitter

Paula Jones, een voormalig werkneemster van de staat Arkansas, beschuldigt Bill Clinton al sinds 1994 van seksuele intimidatie. Drie jaar eerder zou Clinton, op dat moment gouverneur van Arkansas, zijn geslachtsdeel ongevraagd aan haar getoond hebben in een hotelkamer. In 1998 kwam het tot een rechtszaak, maar Clinton wordt niet veroordeeld, wegens gebrek aan bewijs. Omdat Jones haar verhaal blijft verkondigen, betaalt Clinton haar enkele maanden later toch 850.000 dollar, 100.000 dollar meer dan de schadevergoeding die ze eiste. Maar een schuldbekentenis en/of excuses aan het adres van Jones komen er niet.

De beschuldigingen van Jones betekenden ook het begin van de zaak Monica Lewinsky. De advocaat van Jones, Ken Starr, roept immers heel wat vrouwelijke getuigen op in de zaak, onder wie de stagiaire Monica Lewinsky. Zij ontkent eerst alles nog, net als Clinton, maar wordt later genekt door een telefoonopname van een vriendin.

Het is niet de eerste keer dat Paula Jones opduikt in de campage van Trump. Ze uitte zich al eerder als grote fan van de Republikeinse presidentskandidaat, onder meer door selfies te maken met hem en hem te bewieroken op Twitter. “Ik denk dat hij de beste president wordt sinds Ronald Reagan”, zei ze in aanloop naar het eerste debat. “Ik zou graag een goed zichtbaar plaatsje hebben bij het debat, om Hillary zenuwachtig te maken.”

Kathleen Willey

© © REUTERS

“Elke dag een schandaal als Hillary presidente wordt”

Eén van de vrouwen die kwam getuigen op het proces van Paula Jones, was Kathleen Willey. De voormalige vrijwilligster op het Witte Huis vertelde daar hoe Bill Clinton haar in 1993 ongewenst kuste, bij de borsten greep en haar dwong om zijn lid vast te nemen. Opnieuw oordeelde de rechter dat er te weinig bewijs was voor haar verhaal. Dat Willey eerder haar eigen vriend had wijsgemaakt dat ze zwanger was en vervolgens loog over een miskraam, pleitte wellicht niet in haar voordeel.

Daar liet Willey het echter niet bij. Vorig jaar richtte ze de website ‘A scandal a day’, verwijzend naar wat zij verwacht wat er zal gebeuren als Hillary Clinton presidente wordt. De website is volgens haar een plaats waar slachtoffers van Bill Clinton openlijk hun verhaal kunnen doen.

Ook Hillary kreeg al meermaals een veeg uit de pan van Willey. “Het gaat niet meer om Bills overtredingen of ontrouw”, zei ze aan de Washington Examiner. “Het gaat om de acties die zijn vrouw ondernam tegenover vrouwen die door hem verkracht zijn.” Volgens Willey werd ze door Hillary jarenlang onder druk gezet en door het slijk gehaald.

Kathy Shelton

Oog in oog met Hillary in de rechtbank

Kathy Shelton is de enige van de vier vrouwen met een rechtstreekse link met Hillary Clinton. Clinton was immers in 1975 de advocate van de 41-jarige Thomas Alfred Taylor, die ervan beschuldigd werd de toen 12-jarige Shelton te hebben verkracht op straat. Clinton was door de rechtbank aangesteld als advocate, omdat Taylor zich geen advocaat kon veroorloven.

Tijdens dat proces haalde Clinton aan dat Shelton bewust op zoek ging naar oudere mannen en vroeg ze een psychologisch onderzoek, omdat het 12-jarige meisje mentaal onstabiel zou geweest zijn. Taylor krijgt uiteindelijk een celstraf van vier jaar, een lichtere straf dan geëist. Vijf jaar later zegt Clinton over die zaak dat ze goed wist dat Taylor schuldig was, ook al doorstond hij een test met een leugendetector. “Sindsdien geloof ik geen leugendetectors meer”, lachte ze.

Shelton getuigt jarenlang nauwelijks en enkel anoniem over de zaak. Tot in augustus van dit jaar. Ze vindt het niet kunnen dat Hillary zich profileert als een advocate voor vrouwen en meisjes. “Elke keer als ik haar op tv zie, wil ik haar vastgrijpen”, zegt ze.

Juanita Broaddrick

“Twee keer verkracht tijdens koffiedrink op hotel”

Juanita Broaddrick (73) was in 1978 vrijwilliger voor de campagne van Bill Clinton in de strijd om het gouverneurschap in de staat Arkansas. Broaddrick, toen 35, zegt dat ze door Clinton gevraagd werd om “eens een koffie te gaan drinken op café.” Die afspraak zou dan op het laatste moment door Clinton verplaatst zijn naar de hotelkamer van de vrouw, omdat er op café te veel journalisten zitten.

Daar, zo zegt Broaddrick, heeft Clinton haar twee keer verkracht. “Na de eerste keer hoopte ik zo dat hij weg zou gaan, maar hij deed het nog een keer”, zegt Broaddrick. Daarna zou Clinton nonchalant de kamer verlaten hebben.

Broaddrick deed haar verhaal afgelopen weekend in een interview op de conservatieve nieuwswebsite Breitbars News. Ook in 1999, toen Clinton president was, deed ze haar verhaal al eens voor de camera’s. Ze zei toen ook dat ze door Hillary vermanend toegesproken werd over “alles wat ze voor Bill deed.” Broaddrick vatte dat op als een dwingende vraag om te zwijgen.

Clinton zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Broaddrick heeft nooit officieel een klacht ingediend, en dus is er ook nooit een rechtszaak gekomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer