Direct naar artikelinhoud
Geld

België zoekt rosse centen

Het kost 1,65 eurocent om een muntje van 1 eurocent te maken.Beeld ANP XTRA

Ons land kampt met tekort aan muntstukken van 1 en 2 eurocent. De Nationale Bank kan er al maanden amper nog leveren omdat de schatkist ze gewoonweg niet meer maakt. Mag niet van Europa, klinkt het bij Financiën.

De eerste signalen over een tekort aan munten van 1 en 2 eurocent dateren van begin juli. In de ­supermarkten van Carrefour doken toen affiches op waar klanten gevraagd werd om te betalen met rosse centen. “Wij kunnen ze goed gebruiken”, klonk het. 

De Europese Centrale Bank heeft beslist dat er voorlopig geen nieuwe munten van 1 en 2 eurocent geslagen mogen worden
Francis AdynsFOD Financiën

De keten was op de hoogte gebracht door haar bank dat er een tekort dreigde. Dat tekort lijkt ondertussen een feit, want ook lokale handelaars beginnen het te voelen. Bij de FOD Financiën erkennen ze het probleem. “Het klopt dat er een tekort is”, zegt woordvoerder Francis Adyns. “Maar dat tekort is niet onze fout. De Europese Centrale Bank heeft beslist dat er voorlopig geen nieuwe munten van 1 en 2 eurocent geslagen mogen worden en daar ­moeten wij ons bij neerleggen.” 

Vorig jaar – toen er ook al een tekort dreigde – kon België nog 60 miljoen nieuwe munten in omloop brengen, maar die optie is nu dus uitgesloten. “Europa gaat ervan uit dat er voldoende muntjes beschikbaar zijn”, zegt Adyns. 

Spaarpotjes

Europa heeft een punt. Want in België alleen al zijn er in totaal al 860 miljoen munten van 1 eurocent en 770 miljoen van 2 eurocent geproduceerd. Die honderden miljoenen rosse centen komen echter amper in circulatie. We houden ze maandenlang in onze portefeuille, steken ze in de spaarpotjes van onze kinderen of verzamelen ze simpelweg ergens in een lade. Het is cruciaal dat België een manier vindt om al die ‘verborgen’ munten opnieuw in omloop te brengen. 

“We zijn daarover aan het brainstormen”, klinkt het bij Financiën. Er is nog geen concreet voorstel, maar een optie zou er kunnen in bestaan om een nationale campagne te organiseren waarbij alle Belgen gevraagd wordt om hun rosse centen massaal naar de bank te brengen. Alleen: die banken wisselen rosse centen vandaag niet gratis. Enkel bij de Nationale Bank kan je gratis muntjes van 1 en 2 eurocent wisselen, met een limiet van 5 kilogram per maand. De overheid zou de banken dus moeten verplichten om hun klanten niks aan te rekenen als ze rosse centen komen wisselen en dat is voorlopig nog niet doorgenomen met de sector.

De overheid zou de banken moeten verplichten om hun klanten niks aan te rekenen als ze koperen munten komen wisselen

In de coulissen van de federale regering wordt er ook al een andere maatregel uitgewerkt die ervoor zou moeten zorgen dat het tekort aan koperen munten (die voor 94 procent uit staal en 6 procent koper bestaan) in de toekomst opgelost zou moeten zijn. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt aan een wetsvoorstel dat handelaars zou verplichten om prijzen af te ronden. Het zou vanaf dan onmogelijk worden om nog langer te werken met een prijs van bijvoorbeeld 1,99 euro. Dat moet afgerond worden naar 2 euro. 

Prijzen van 1,96 euro moeten naar 1,95 euro afgerond worden. Op die manier moet een handelaar geen muntjes van één of twee eurocent meer in kas hebben om een klant te kunnen terugbetalen. Die wet is echter pas ten vroegste voor begin 2019. Ondertussen moet iedereen in ons land dus vooral op zoek naar zijn of haar verborgen rosse centen. 

860 miljoen muntjes van 1 eurocent

- België heeft al 860 miljoen muntjes van 1 eurocent geslagen, en 770 miljoen van 2 eurocent.

- Vorig jaar werden er nog 60 miljoen nieuwe centjes geslagen om de tekorten op te vangen.

- Het kost 1,65 eurocent om een muntje van één eurocent te produceren en 1,94 eurocent voor een muntje van twee eurocent.

- De 'rosse centjes' bestaan voor 94 procent uit staal en voor 6 procent uit koper.

- België heeft 29 miljoen euro kosten gemaakt om 24 miljoen euro aan 1- en 2-eurocentjes in omloop te brengen.

- Belgen blijven fan van cash betalingen: 60 procent van de aankopen onder 50 euro doen we met cash.