© Vier, ANP

'Zure bek' en 'zaaddodend middel': twee Nederlanders in ‘De Slimste Mens’ zijn niet echt beste vrienden

De medewerking van Gordon en Marc-Marie Huijbreghts aan De Slimste Mens belooft vuurwerk. Blijkt dat het al jaren koude oorlog is tussen de twee Nederlandse tv-sterren.

tom vets

De quiz van Erik Van Looy start pas over een week op Vier, maar dat de Nederlandse zanger Gordon en mediafiguur Marc-Marie Huijbregts samen in één programma zitten, is in Nederland al dagenlang haast voorpaginanieuws. Daar mijden de twee elkaar al jaren als de pest.

Gordon is kandidaat in de eerste aflevering van De Slimste Mens, Marc-Marie is voortaan jurylid. Bij onze noorderburen is het een publiek geheim dat de twee een bloedhekel aan elkaar hebben. Vooral Gordon kan het niet laten om zijn mening over Marc-Marie niet onder stoelen of banken te stoppen.

Naar het waarom van hun vete moeten we al lang terug in de tijd. Het begon allemaal in 2007 toen Marc-Marie in een interview over de acceptatie van homo's uithaalde naar Gordon en zanger Gerard Joling. Geer en Goor, zoals ze zich in Nederland al wel eens durven noemen, maakten in hun tv-programma's voortdurend platte seks-getinte grappen. “Er is vast een markt voor. Maar ik betwijfel of hun capriolen de homo-emancipatie goed doen”, verklaarde Huijbregts destijds.

Gordon was woest op Marc-Marie vanwege deze uitspraak, en kon het sindsdien niet laten om regelmatig een sneer uit te delen naar Huijbreghts. Soms waren zijn uitspraken zeer venijnig. Zo reageerde hij later met: “Wegzappen doe ik vooral bij Marc-Marie Huijbregts. In De Wereld Draait Door (talkshow op NPO1, red.) is hij succesvol omdat hij daar zijn steentje bijdraagt aan een succesvol programma van een ander – solo gaat het hem een stuk moeilijker af. Te weinig persoonlijkheid.” In 2013 riep Gordon nog dat Huijbregts een ‘zure man met een zure bek’ is en dat hij de cabaretier ‘een zaaddodend middel’ vindt.

Weer een jaar later, in 2014, verweet Gordon de cabaretier humorloos te zijn. “Marc-Marie Huijbregts hoort in het rijtje stand-up comedians thuis die ik nog nooit één leuke grap heb weten vertellen.” En afgelopen december, in het tv-programma 5 Jaar Later, was nog te zien hoe Gordon zich nogmaals uitliet over Huijbregts: “Ik ga natuurlijk niet iemands dood voorspellen, maar ik hoop dat hij over vijf jaar helemaal niets meer doet in de media."

Gelukkig voor Gordon, mocht hij meermaals terugkeren in het spel, zal de bezetting van de jury geregeld wisselen in De Slimste Mens. Toen Gordon de afgelopen week op de Nederlandse radio om een reactie werd gevraagd over de hetze en zijn medewerking aan het Vier-programma, antwoordde hij: "Ik hoop dat Philippe Geubels ontzettend vaak jurylid zal zijn. Marc-Marie hoeft wat mij betreft niet te komen."

Of de heren zich netjes zullen gedragen, komen we vanaf 17 oktober te weten. De Slimste Mens start voortaan vroeger op de avond, reeds rond 21.30u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER