Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Het straatleven zoals het is: Gent

Een van de Straatpraat-verhalen gaat over Herman die in zijn Volvo woont.Beeld RV

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Straatpraat, waarin de straathoekwerkers van Stad Gent verhalen bundelen die hen de voorbije 25 jaar zijn bijgebleven. Verhalen over het leven op straat, over mensen die het moeilijk hebben en elk op hun eigen manier overeind proberen te blijven.

Herman woont al 2,5 jaar in zijn Volvo. Voor de zusjes Erika & Jessy is het elke avond bang afwachten of hun moeder hen deze keer wel zal binnenlaten. En Ester, ooit knap en veelbelovend, kijkt tegenwoordig niet verder dan haar volgende heroïneshot. Het zijn slechts een paar van de personages die opduiken in Straatpraat, een podcastserie met verhalen gesprokkeld bij de dienst straathoekwerk van Stad Gent.

Rafelige randjes

Die dienst mag dan dit jaar wel zijn 25ste verjaardag vieren, toch krijgen de straathoekwerkers nog iets te vaak de vraag wat ze nu precies doen. Met Straatpraat proberen ze daar een antwoord op te formuleren. Onder die noemer verzamelden ze een reeks verhalen die een inkijk geven in de levens van de mensen met wie de Gentse straathoekwerkers dagdagelijks aan de slag gaan.

Straatpraat is geen perfect geproducete podcast. Verwacht ook geen mooi afgewerkte vertellingen. Het zijn stukken en brokken uit mensenlevens. Momentopnames, slordig uitgeknipt met alle rafelige randjes van dien. Rauw, zoals het leven op straat dat ook is. Een aanpak waardoor je als luisteraar af en toe op je honger blijft zitten. Je wil weten of Erika en Jessy ondertussen wel thuis zijn binnen geraakt. Of ze eindelijk te eten hebben gekregen en hun huiswerk hebben gemaakt. Je hoopt te horen dat Patrick zijn tentje aan de Nieuwe Vaart ondertussen heeft ingeruild voor een meer comfortabel onderkomen. En zou Herman nog steeds in zijn Volvo slapen?

Verwacht in 'Straatpraat' geen mooi afgewerkte vertellingen; het zijn stukken en brokken uit mensenlevens

Schaduw

De verhalen verzamelen deden de straathoekwerkers zelf. Voor het inlezen kregen ze hier en daar hulp van bekendere stemmen zoals de Gentse burgemeester Daniël Termont of de actrices Veerle Malschaert en Marijke Pinoy. Een aanpak die de ene keer al beter werkt dan de andere. Maar wie de moeite neemt alle fragmenten te beluisteren, krijgt wel zicht op een onbekend stuk Gent. Een duister stuk, bewoond door mensen die onder normale omstandigheden in de schaduw blijven. Dat alleen al maakt een luisterbeurt van Straatpraat de moeite waard. En de vraag: ‘Wat doen die straathoekwerkers nu precies’ zal niemand die naar deze podcast luisterde ooit nog stellen. 

Straatpraat is te beluisteren op de website van de stad Gent.