Direct naar artikelinhoud
Brussel

Gedaan met de waterpret: Océade sluit zondag definitief

Het Brusselse waterpretpark Océade was open sinds 1988.Beeld © Tim De Backer

Na dertig jaar sluit Océade deze week definitief de deuren. Zondag kunnen bezoekers nog een laatste keer naar het Brusselse waterpretpark gaan.

In 1988 opende een Franse groep het pretpark bij het Atomium. Hoewel Océade een vliegende start kende, vielen de financiële resultaten al gauw tegen. Eddy Meeùs, de oprichter van Walibi, nam het in 1992 over.

Op dat moment had de beursgenoteerde Walibi-groep al Aqualibi, Bellewaerde en Mini-Europa in handen en breidde ze ook uit in het buitenland. Overal had de familie Meeùs de touwtjes in handen. 

Van de 24 vaste werknemers zullen er 5 aan de slag gaan bij Mini-Europa

Maar in 1998 maakte het bedrijf bekend dat het Amerikaanse Premier Parks -de onderneming achter Six Flags - de groep overnam. De Amerikanen verkochten niet veel later Mini-Europa en Océade opnieuw. Daarop besloot zoon Thierry Meeùs de twee parken zelf op te kopen.

7 miljoen bezoekers
Océade groeide de afgelopen dertig jaar uit tot de op twee na meest bezochte toeristische attractie van Brussel. In totaal kwamen 7 miljoen bezoekers verfrissing zoeken in het tropische zwembad en zijn glijbanen. Ook het golfslagbad met tropische regen, de jacuzzi's en het saunacomplex vielen in de smaak.

Met de komst van het nieuwe winkel-, woon- en kantoorproject NEO op de Heizel was de toekomst van Océade en Mini-Europa onzeker. Uiteindelijk werd beslist dat Mini-Europa zijn activiteiten zeker tot 2020 kan voortzetten, maar dat Océade de deuren moet sluiten. Dat gebeurt komende zondag. Van de 24 vaste werknemers zullen er 5 aan de slag gaan bij Mini-Europa.