Homans over studie rond discriminatie op Antwerpse huurmarkt: “Logisch dat verhuurders kiezen voor huurder met stabiel inkomen”

Vlaams minister van Wonen en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) heeft kritiek op de conclusies die uit de studie van VUB-onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe getrokken worden. Dat 40 procent van de verhuurders “in de hoek” gezet worden van racisme en discriminatie is volgens Homans “grotesk”. Ze noemt het ook “logisch” dat verhuurders kiezen voor huurders met een stabiel inkomen.

Uit een onderzoek van de VUB en het Platform Praktijktesten Nu blijkt dat 40 procent van de mensen met een allochtone naam die in Antwerpen informeren naar een huurwoning, wordt gediscrimineerd. De onderzoekers stelden vast dat in 40 procent van de gevallen personen met een Vlaamse naam wel werden uitgenodigd om een woning te bezoeken, en die met een Maghrebijnse naam niet.

LEES OOK: (+) Vier op de tien allochtonen gediscrimineerd op Antwerpse huurmarkt

Net als haar partijgenoot en Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) heeft Vlaams minister Liesbeth Homans vragen bij de conclusies van het onderzoek. Op Twitter reageert de N-VA-minister geprikkeld. “Hier gaan we weer!”, verzucht ze. “Racisme en discriminatie bestaan wel degelijk, maar 40 procent van de verhuurders in Antwerpen in die hoek zetten, is werkelijk grotesk!”

LEES OOK: Fons Duchateau: “Duidelijk electoraal geïnspireerde studie”

Volgens haar willen de verhuurders gewoon elke maand hun huur ontvangen. “Logisch toch? Kiezen voor een huurder met stabiel inkomen is geen racisme noch discriminatie!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER