Direct naar artikelinhoud
Astronomie

Japanse ruimterobotjes geven eerste beelden van asteroïde vrij

De Japanse rovers zijn geland op de Ryugu-asteroïde.Beeld JAXA

De twee rovers van het Japanse ruimteschip Hayabusa-2 hebben de eerste beelden van het oppervlak van de Ryugu-asteroïde, waarop ze afgelopen weekend landden, prijsgegeven. Dat maakte het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA bekend op Twitter. 

De ruimterobotjes zullen het oppervlak van de een kilometer grote Ryugu-asteroïde meteen onderzoeken. "Ze zijn in goede staat", zei het Japanse ruimtevaartagentschap in de aankondiging. "We hebben bevestiging dat ze bewegen over het oppervlak."

Doel van de missie: planeetstof – water en organisch materiaal - verzamelen uit de allervroegste periode van het zonnestelsel, en dat terug meenemen naar de aarde voor onderzoek. Wetenschappers hopen op die manier meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook: Een reis naar de allervroegste periode van het zonnestelsel: Japanse robotjes strijken neer op planetoïde

De twee robotjes, van slechts 18 centimeter groot, werden enkele tientallen meters boven ruimterots Ryugu losgelaten door het moederschip Hayabusa-2, waarna de minieme zwaartekracht de container waarin ze zaten langzaam naar de planetoïde trok. 

Twitter bericht wordt geladen...