© Shutterstock

Lopen met een app? Dat is niet altijd zo gezond

Lopen met een app, dat betekent niet noodzakelijk dat je gezond bezig bent. Een onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven wijst immers uit dat de toepassingen voor op je smartphone meer rekening houden met je prestaties dan met je gezondheid.

vwh

Onderzoeker Steven Vos, hoogleraar sport en bewegingsbeleid van de Fontys Sporthogeschool, zegt in een interview in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat loopapps zoals Runkeeper en Runtastic meer kwaad doen dan goed. Zeker als je een ongeoefende loper bent.

“De meeste van die apps monitoren hoeveel er gelopen wordt en doen te weinig met het geleidelijk aan opbouwen van de trainingen en het voorkomen van blessures. De technologie vandaag laat veel meer toe dan wat er nu gebeurt. Door te veel te focussen op de prestatie, ontstaan blessures, zeker bij mensen die weinig ervaring hebben met de sport en hun lichaam nog niet kennen. De apps kunnen ook tot een gebrek aan motivatie leiden.

Volgens Vos is er wel een uitzondering, zo helpt Start 2 Run met Evy Gruyaert helpt beginnende lopers wel opbouwen voor ze hun vijf kilometer lopen. Al denkt de wetenschapper dat hij nog een stapje verder kan gaan. Hij is zich nu zelf aan het toespitsen op de samenstelling van een app die lopers een gepersonaliseerd trainingsschema aanbiedt om overbelasting vermijden. “We proberen systemen te ontwikkelen die in staat zijn om mensen op hun beleving aan te spreken en anders te gaan coachen”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer