Aarschotse burgemeester André Peeters en Gwendolyn Rutten ruziën over ontslag schepen

© BELGAONTHESPOT

Aarschots burgemeester André Peeters (CD&V) en schepen Gwendolyn Rutten (Open VLD) zijn maandag tijdens de gemeenteraad hard in de clinch gegaan over het vrijwillig ontslag van schepen Christel Verlinden (Open VLD). Zij had examenvragen had doorgespeeld aan een stadsmedewerker.

dgs

Het was André Peeters die op 6 september Rutten informeerde over screenshots die hij had ontvangen van sms-verkeer tussen twee stadsarbeiders eind 2017. Daaruit bleek dat een van beiden van Verlinden de vragen had ontvangen voor een examen bij de stad Aarschot om een tijdelijk contract om te zetten in een van onbepaalde duur.

Na een gesprek met Rutten besloot Christel Verlinden op te stappen. In een persmededeling gaf ze op 7 september de feiten toe. Ze had dit naar eigen zeggen gedaan uit schrik dat de selectie niet correct zou verlopen en beschuldigde er Peeters van bij een eerder examen de juryvoorzitter opdracht te hebben gegeven om doelbewust een kandidaat te buizen. Het was ook die juryvoorzitter die haar de vragen had overgemaakt, iets wat die later formeel ontkende. Verlinden wees tevens op onfrisse praktijken die recent aan het licht kwamen bij de audit door Audit Vlaanderen.

‘Ons-kent-ons mentaliteit’

Als iedereen die in Aarschot in de fout gaat het voorbeeld van Verlinden zou volgen, was Aarschot volgens Rutten veel beter af. Ze vroeg zich af of het toeval was dat Peeters pas op 6 september met die info naar buiten kwam, terwijl hij reeds in februari van de feiten afwist en op 10 augustus de sms’en ontving. Rutten pleitte ervoor om zoals in de meeste lokale besturen examens te laten afnemen door een extern bureau ‘om een einde te maken aan de ons-kent-ons mentaliteit’. Ze wees hierbij op het feit dat de voorzitter van de Aarschotse examenjury op de CD&V-lijst staat, en de zoon en schoonzoon van Peeters in de administratie werken.

André Peeters bevestigde dat hij al sinds begin dit jaar op de hoogte was, maar hij wachtte naar eigen zeggen om er iets mee te doen tot hij concrete bewijzen in handen had. Volgens Peeters is het aan het gerecht om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Uit een brief die hij ontving van het hoofd van de personeelsdienst blijkt dat er bij bepaalde selectieprocedures ondersteuning is van de administratie en dus niet alleen juryleden weet hebben van de examenvragen. Peeters nam Rutten scherp op de korrel wegens insinuaties over ander gesjoemel bij benoemingen en beschuldigde haar van een ‘strategische beschadigingsoperatie die Aarschot in een slecht daglicht brengt’. ‘Examen zijn steeds op een correcte manier gehouden en voor belangrijke functies wordt al een beroep gedaan op een extern bureau.’

‘Lange voorgeschiedenis van schandalen in Aarschot’

Annick Geyskens van oppositiepartij N-VA deed een voorstel tot resolutie om alle beslissingen over benoemingen en bevorderingen in de toekomst over te laten aan een onafhankelijke jury en vroeg dat de meerderheid dit verder zou uitwerken. André Peeters stelde op zich geen problemen te hebben met de doelstelling, maar wou niet weten van de verwijzing in het voorstel naar ‘de lange voorgeschiedenis van schandalen in Aarschot’. Hij wees hierbij op het feit dat het omstreden afvalcontract dat burgemeester Willy Schellens (SP.A) in 2006 de kop kostte al van bijna 20 jaar geleden dateerde en Aarschot sindsdien gespaard bleef van dergelijke wanpraktijken.

Toen de ruzie tussen meerderheidspartijen CD&V en Open VLD hoog opliep, verliet het onafhankelijk gemeenteraadslid Helen Nijs uit protest de raadszaal.