Kris Peeters wil desnoods met 5 procent van de stemmen burgemeester worden

Kris Peeters (rechts) in debat met onder meer de man die hij wil opvolgen, Bart De Wever (links). © DBA

Ook als hij bijvoorbeeld maar vijf procent haalt, zou hij het burgemeesterschap durven te claimen als hij nodig is voor de coalitie. Dat zei CD&V-kandidaat Kris Peeters in Gert Late Night. Vreemd maar niet onmogelijk.

bbd

‘We gaan ervoor, maar natuurlijk zal de Antwerpenaar beslissen op 14 oktober. We hopen op een mooi resultaat. Elke verkiezing heeft haar verrassing en we hopen dat wij dat zullen zijn deze keer,’ zei Kris Peeters gisteren op Vier. Of hij gráág burgemeester zou worden, wilde Gert Verhulst weten. ‘Heel graag, maar nogmaals, het is aan de Antwerpenaar op de verkiezingsdag.’

En als hij, stel nu, vijf procent zou halen, maar wel de sleutel van de coalitievorming in handen zou hebben, zou hij dan het burgemeesterschap kunnen opeisen? ‘Die hypothese is aan de lage kant, maar als men u absoluut nodig heeft, als je in de situatie zit dat je veel kunt vragen, dan zou dat kunnen’, aldus Peeters. Verhulst: ‘Echt? Als je vijf procent hebt en iemand anders misschien dertig procent?’ Peeters: ‘Ja, als men u absoluut nodig heeft.’

Het lijkt vreemd, maar het kan in Vlaanderen. Er is geen enkele regel die zegt dat alleen de kandidaat met de meeste stemmen burgemeester kan worden. Het bekendste voorbeeld uit 2012 is Kortrijk waar Stefaan De Clerck (CD&V) stemmenkampioen werd en toch in de oppositie belandde.

In Herk-de-Stad werd zelfs de kandidaat die pas 21ste stond in de ranglijst burgemeester na de vorige verkiezingen. De reden? Aan de ene kant in Herk-de-Stad stond de SP.A en aan de andere kant, met evenveel zetels , stond het blok OpenVLD/N-VA. Om een meerderheid te hebben, had elk blok de steun van CD&V nodig en dus was CD&V de kingmaker. Net zo hoopt Kris Peeters straks in een positie te zitten waarin de CD&V-zetels beslissen welke coalitie Antwerpen krijgt.

Uitzonderlijk is het natuurlijk wel. Na 2012 bleek dat in 79 procent van de Vlaamse gemeenten de politicus of politica met de meeste voorkeurstemmen ook burgemeester werd. In 95 procent van de gemeenten stond de latere burgemeester in de top-3.