Direct naar artikelinhoud
Muziek

Deze concerten mag u deze week niet missen

Mitski speelt deze week in Trix, maar belooft u dan wel degelijk recht in de ogen aan te zullen kijken.Beeld Mitski

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Songs: Molina 

Toen Jason Molina (Songs: Ohia, Magnolia Electric Co.) de strijd tegen zijn drankduivel verloor, bleven duyster.-liefhebbers wereldwijd achter met een kater. Vijf jaar na zijn dood wordt Molina’s magisch-melancholische nalatenschap herinnerd door zijn vroegere bandmaatjes. Die brengen ook twee geweldige stemmen mee naar de Roma. Tim Showalter (Strand of Oaks) zal er ongetwijfeld elke emotionele low omzetten in een muzikale high. En per toeval is ook The Tallest Man On Earth van de partij om de show mee de hoogte in te stuwen: een avond voordien moet die laatste immers toch al optreden in de Roma (zie ook puntje 8).

Op 28/9 in de Roma, Antwerpen

2. Mitski

Op haar vijfde langspeler miezert Mitski meer dan het herfstweer van de afgelopen dagen. Maar haar introspectieve teksten vol zelfbeklag schuifelen niet voort in een treurmars. Integendeel: meer dan ooit gaan haar liedjes in triomfantelijk crescendo. “Alsof Pixies het zouden aanleggen met manische disco of pep-pop”, schreven we onlangs nog. Als de laatste St. Vincent u al opgewonden maakte, heeft u hier alweer een parel van een concert bij.

Op 29/9 in Trix, Antwerpen

3. Moses Sumney 

Am I vital if my heart is idle? Am I doomed?” vraagt Moses Sumney zich vertwijfeld af op zijn debuut. Verdoemd lijkt de 27-jarige songschrijver, soulprins en loopstation-chef vooralsnog niet. Al twee jaar lang wordt de artiest uit Los Angeles, die als tiener opgroeide in Ghana, in cultkringen opgevoerd als the next best thing. Hij zong mee op ‘Mad’ van Solange, James Blake en Sufjan Stevens namen hem mee op tournee, en Erykah Badu vindt hem het absolute einde. En op een blauwe maandag deelde hij zelfs de rangen met David Byrne in de Atomic Bomb! Band. Maar solo is Moses evenmin te versmaden.

Op 28/9 in de Botanique, Brussel

4. Lanark Artefax

Als opwarm-acts voor haar lauwe show op het Sint-Pietersplein in Gent inviteerde Björk de Schotse Lanark Artefax en het Londense Klein. Die laatste act was een aanfluiting, maar Lanark Artefax wist ons gaandeweg wél helemaal voor zich te winnen. We zouden hem zelfs in één adem durven noemen met Autechre, Aphex Twin en Hudson Mohawke, al vormen die kleppers ook maar een dééltje van zijn knarsende en knauwende DNA. Zijn naam gaat nu al zo’n twee jaar over de tongen, maar een doorbraak in de technoscene zou vandaag of morgen kunnen volgen. Het is maar dat u het weet, voor u een ticket voor Nuits Sonores bestelt.

Van 27/9 tot 30/9 gaat Nuits Sonores door in BOZAR en AB, Brussel

5.  Marble Sounds 

Vijf jaar geleden scoorde Marble Sounds een heuse radiohit met het weemoedige wiegenliedje ‘Leave A Light On’. Vorige week verscheen The Advice To Travel Light met iets stillere trom. Dat hoeft niet zo te blijven: met songs die affiniteit tonen met Elbow of The National zal u vast wéér overstag gaan voor de groep rond Pieter Van Dessel, die deze keer het spanningsveld opzoekt tussen zacht en dreigend, maar ook tussen opgewekt en avontuurlijk. 

Op 25/9 in de Vooruit, Gent en 26/9 in de Botanique, Brussel

6. José Gonzalez & The String Theory

Zeven jaar geleden ging de Zweed José González voor het eerst op tour met het Göteborgse experimentele strijkorkest The String Theory: een twintigkoppig ensemble onder leiding van componist PC Nackt, een bloedbroeder van Sascha Ring (Apparat/Moderat). Ze waren eerder al te horen op filmsoundtracks van Wim Wenders en steken de fluisterzachte muziek van González nu in een strakker en breder uitgevallen jasje. Pas ze gerust eens aan tijdens Autumn Falls in Brugge of Hasselt.

Op 24/9 in Concertgebouw, Brugge + op 27/9 in de Muziekodroom, Hasselt

7. Deafheaven 

Ze werden in het verleden wel eens afgeserveerd als “heavy herrie voor hipsters”, maar daarmee zou je Deafheaven danig onderschatten. Op hun nieuwste plaat Ordinary Corrupt Human Love zoekt de groep nog steeds zijn heil tussen shoegaze, postpunk en black metal, al is er ook wel eens plaats voor dromerige jazz-invloeden. Na drie geweldige platen heeft de groep zijn atmosferische post-black metal bijna perfect bijgeschaafd. Laat u dus zéker live eens tegen de kade van Deafheaven slingeren, terwijl frontman George Clarke zijn strottenhoofd herleidt tot bloederige moes, en in één beweging uw gehoorgang besmeurt met giftige zwavelstokken.

Op 25/9 in Trix, Antwerpen 

8. The Tallest Man On Earth

Een jaar geleden besloot de Zweed Kirstian Matsson dat hij de rat race van opnemen, uitbrengen en touren spuugzat was. Met A Light In Demos gooide The Tallest Man on Earth het roer om. Zijn songs nam hij meteen op, camera erbij om zijn liefde voor muziek, film en fotografie te laten samenvloeien. Het nieuwe vijfdelige project When the Bird sees the Solid Ground gaat verder op dat elan. Elke maand verschijnt een nieuwe song en video. Met die songs trekt hij ook de hort op, met een exclusieve Belgische tussenstop in De Roma. 

Op 27/9 in de Roma, Antwerpen

9. Son Lux

Het artistieke alter ego van Ryan Lott - producer, componist en meesterbrein achter Son Lux - integreert elektronica, experimentele rock, gesofisticeerde synthpop, alternatieve hiphop en beats. Stap mee in zijn droomwereld waarin theatraliteit en intimiteit door eenzelfde poort kunnen. In Trix komt de groep zijn nieuwe plaat Brighter Wounds voorstellen.

Op 26/9 in Trix, Antwerpen

10. Suede 

Even een stoomcursus Suede voor de jonkies? Begin jaren 90 domineerde Amerikaanse grunge de rockwereld. Tot zo’n kwarteeuw geleden ineens Suede aan de einder verscheen. Een nieuwe Britpop-golf spoelde daarmee aan in Europa. En eerlijk gezegd: zelfs vandaag blijven we niet ongevoelig voor die golfslag. Hits als 'Animal Nitrate', 'Beautiful Ones' en 'Filmstar' blijven onveranderd goed. Omdat je natuurlijk niet eeuwig kan blijven teren op nostalgie, stelt de groep rond Brett Anderson en Richard Oakes in de AB zijn elfde langspeler voor, en daarmee ook het laatste deel van een muzikaal drieluik. The Blue Hour ligt sinds vorige week in de rekken, en die komt de iconische groep vijftien jaar na zijn bittere split (en vijf jaar na de zoete reünie) voorstellen in Brussel.

Op 30/9 in de AB, Brussel