In de ban van de clowns: waarom Amerikanen plots allemaal bang zijn

Griezelige clowns die - al dan niet gewapend - opduiken in het straatbeeld en mensen er aanstaren of zelfs aanvallen. Niet alleen de VS, maar intussen ook enkele andere landen hebben intussen last van de zogenaamde ‘killer clowns’. De politie raadt iedereen aan om rustig te blijven.

Guy Stevens

Het begon allemaal op 21 augustus, in de Amerikaanse South Carolina. Een klein jongetje stapt naar zijn mama en vertelt dat hij een enge clown gezien heeft in de bosjes vlakbij hun huis. Zijn oudere broer bevestigt het: hij had een ketting bij zich. De moeder neemt een kijkje en merkt er niets op, maar in de daaropvolgende dagen neemt het aantal kinderen dat clowns gezien heeft en door hen bijna in de bosjes werd gelokt zienderogen toe.

Aanvankelijk nemen de ouders het niet serieus, maar ze alarmeren de politie wanneer de 17-jarige Caden Parmalee plots een filmpje maakt waarop een clown te zien is. Het is het startschot voor nog meer meldingen van griezelige clowns in de VS.

Iedereen bang

Binnen enkele dagen tijd is een angstpsychose gecreëerd in de VS. Aanvankelijk komen de oproepen vanuit South Carolina, maar al snel krijgt de politie in andere staten ook oproepen binnen. Steeds gaat het om mensen met een clownsmasker die stokstijf langs de kant van de weg staan en de voorbijgangers griezelig aanstaren. Soms hebben ze zelfs een wapen bij zich: van machetes tot keukenmessen.

“Nooit gedacht dat we deze woorden ooit zouden moeten gebruiken: laat ons eens serieus praten over clowns”, schrijft de lokale politie van Orem op dinsdag 4 oktober op Facebook. “We hebben vandaag al meer dan 40 vragen beantwoord via Facebook en enkele tientallen oproepen beantwoord over clowns.”

Aanvallen?

De mensen vragen de politie onder meer of ze de clowns mogen aanvallen als ze zich bedreigd voelen. “We begrijpen dat clowns griezelig zijn en dat sommige mensen er erg bang van zijn, maar je mag ze niet aanvallen. Als er één langs de kant staat en je bang maakt, bel je ons en dan sturen we een agent ter plaatse.”

Ook andere politiezones raden de Amerikanen aan om niet zelf actie te ondernemen, zeker nu blijkt dat mensen het er echt mee gehad hebben. Volgens de hulpdiensten gaat het om grappenmakers en moet er geen belang aan gehecht worden, maar steeds meer mensen trekken gewapend de straat op en dreigen ermee de clowns een lesje te zullen leren. In enkele staten werd al een klopjacht georganiseerd.

Scholen

Meldingen blijven binnenlopen van clowns die gezien worden aan parken en scholen. Angstaanjagend, en bovendien niet langer alleen in de VS. Ook in Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland hebben mensen de politie al gebeld na clowns gezien te hebben.

Zo is er bijvoorbeeld George Birkbeck, een 22-jarige man uit Plymouth. Hij postte een filmpje online van een clown die hem ’s nachts plots de weg versperde en kwam aanstaren. “Hij had iets vast dat op een hamer leek”, schrijft de man op Facebook. “Ik besloot hem aan te vallen met een bierflesje en het te filmen voor het geval dat het slecht zou aflopen. Gelukkig was hij een grotere angsthaas dan ik en is hij gaan lopen.”

Een ander verontrustend verhaal uit Australië: een 19-jarige die opgepakt is nadat hij in clownspak enkele meisjes 700 meter lang achtervolgd heeft in de buurt van een winkelcentrum. De meisjes sloegen gelukkig niet in paniek en liepen binnen in het politiekantoor. De agenten konden hem uiteindelijk eenvoudig overmeesteren.

Uit hetzelfde land komt ook dit verhaal. “Ik reed ’s avonds, na het werk, met de wagen naar huis”, vertelt een vrouw uit Redland Bay aan Courrier Mail. “Toen ik mijn wagen wilde parkeren zag ik plots een clowns op de baan. Ik stopte om hem beter te zien en te begrijpen wat het was. Plots haalde hij een mes boven en rende hij richting mijn wagen. Ik begon te gillen en gaf zo hard gas dat ik hem bijna overreden heb.”

Niet panikeren

De politie raadt de mensen aan niet te panikeren. “Het is niet verboden om een clownsmasker te dragen. Als je dus iemand ziet met een masker, loop je er gewoon in alle rust voorbij. Als je bedreigd wordt, breng je ons meteen op de hoogte.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Killerclowns’ duiken nu ook op in Nederland

Themabeeld © BELGAIMAGE

De Nederlandse politie waarschuwt voor een zogenoemde ‘killerclown’. Dat is het geval in Oss, in Noord-Brabant. In Almere waarschuwde de politie eerder op de dag al voor een soortgelijk figuur dat mensen de stuipen op het lijf jaagt door verkleed als enge clown met een mes door de stad te lopen.

De politie in Oss meldt dinsdagavond op Facebook dat de ‘killerclown’ gekleed in een clownspak met een angstaanjagend clownsmasker op, zwaaiend met een mes en een hamer, maandag en dinsdag in de buurt van het Elzeneind Park gezien is.

De ‘horrorclowns’ lijken in Nederland op te duiken naar Amerikaans voorbeeld. Daar lijkt het een trend waarin mensen vermomd als enge clowns voorbijgangers de stuipen op het lijf jagen. Onlangs leek deze trend te zijn overgeslagen naar Australië. Ook daar werd onlangs meerdere malen melding gemaakt van ‘griezelclowns’, meestal gebaseerd op de enge clown Pennywise uit de serie It, naar een boek van Stephen King.

“Kennelijk vindt u het grappig of leuk om mensen de schrik van hun leven te bezorgen”, zegt de politie van Oss op Facebook, die benadrukt dat het strafbaar is op deze manier clown te spelen. “Voor de veiligheid van omstanders, en onze eigen veiligheid, zullen wij u mogelijk benaderen met onze geweldsmiddelen. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Wij willen deze situaties voorkomen en wij willen u dringend adviseren direct met uw ‘grappige’ acties te stoppen”.

Een soortgelijke boodschap gaf ook de politie in Almere dinsdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER