Direct naar artikelinhoud
Gent

Hoe een Gents N-VA-raadslid met Turkse roots 'gevangen' zit tussen partij en achterban

Volgens de Gentse N-VA wordt raadslid Ömer Faruk Demircioglu 'zwaar geïntimideerd' omwille van zijn keuze voor de partijBeeld RV

Een raadslid dat een schepen 'attaqueert' in een achterzaaltje van de gemeenteraad. Dat hebben ze in Gent nog niet vaak meegemaakt. "Faruk staat onder zware druk van zijn Turkse achterban."

Toen schepen Rezul Tapmaz (sp.a) tijdens de gemeenteraadszitting dinsdag even naar de keuken liep om een glas water, kreeg hij het aan de stok met raadslid Ömer Faruk Demircioglu (N-VA). Er volgde een scheldpartij en volgens schepen Tapmaz wou het raadslid hem tot twee keer toe ook fysiek aanvallen. Het raadslid had zich de avond ervoor ook al laten opmerken door tijdens de uiteenzetting van zijn fractieleidster Elke Sleurs over de boerkini boos weg te lopen. 

Over wat hem precies bezielde, lopen de meningen nogal uiteen. Bij de meerderheidspartijen is te horen dat Demircioglu het steeds moeilijker heeft met de extreme standpunten van zijn eigen partij. In juni van dit jaar, toen de discussie over Turkse taallessen op school in Gent volop woedde, haalde het raadslid in de media inderdaad nog zwaar uit naar N-VA dat volgens hem verder richting ‘populistisch rechts’ opschuift en ‘stemmen probeert te winnen ten nadele van de Turkse gemeenschap en moslims’.

Chagrijn

Hij vond het naar eigen zeggen vreselijk dat ‘het chagrijn van de nationale partijleiding ten aanzien van Turken en moslims overwaait naar de Gentse N-VA’. “We moeten in Gent het kartel bestrijden, niet de Turken. Turken en moslims lijken niets goeds meer te kunnen doen", klonk het toen.

'We moeten in Gent het kartel bestrijden, niet de Turken. Turken en moslims lijken niets goeds meer te kunnen doen'
Ömer Faruk Demircioglu, N-VA-raadslid in Gent

Maar volgens de Gentse N-VA zit er tussen hen en het raadslid helemaal geen haar in de boter. Integendeel zelfs, de Gentse N-VA liet weten zich als één man achter Demircioglu te scharen. Volgens hen was er van fysieke agressie geen sprake 

Volgens lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt zit er een hele problematiek achter de uitbarsting van de man. “Al van dag één dat hij voor onze partij koos, wordt Faruk zwaar geïntimideerd vanuit de Turkse gemeenschap. Dat gaat van treiterende sms’en tot beschuldigingen. Ook zijn familie wordt door de mangel gehaald. De Turkstalige nieuwswebsite BelemTürkTv, die gericht is op Gentenaars met Turkse afkomst, speelt een kwalijke rol. Op de site wordt N-VA omschreven als extreem- en zelfs ultrarechts. Ömer Faruk is al meermaals kop van Jut geweest. Dat komt bij hem hard binnen."

Gekraakt

Volgens Van Bossuyt kreeg Demircioglu ook maandagavond, tijdens de uiteenzetting van Sleurs over de boerkini, weer treiterende sms’jes. "Ze sturen hem dan 'zie nu eens voor welke partij jij staat'. Waarop het hem te veel werd en hij kwaad wegliep." Het raadslid ging volgens Van Bossuyt dinsdag verhaal halen bij schepen Tapmaz, die volgens haar mee achter de aanvallen via de Turkse nieuwsmedia zit. 

Van Bossuyt: “Bewijzen heb ik daar niet voor. Maar feit is wel dat er in Gent bepaalde symbooldossiers bewust nog meer worden uitgespeeld: dat van de hoofddoeken op school en het boerkiniverbod dat door de rechter werd opgeheven. Telkens die dossiers op tafel worden gelegd, krijgt Ömer Faruk het zwaar te verduren. Je zou voor minder kraken.”

'Telkens die symbooldossiers op tafel worden gelegd, krijgt Ömer Faruk het zwaar te verduren. Je zou voor minder kraken'
Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker N-VA Gent

Ook fractieleidster Elke Sleurs reageert fel en wijst met een beschuldigende vinger naar het kartel sp.a-Groen. “Dat voelt de hete adem van de vier multiculturele partijen die in Gent opkomen, en ze weten dat een groot deel van de Turkse gemeenschap in Gent hun mobiliteitsbeleid niet lust. Daarom drijven ze nu de discussies over de hoofddoek en de boerkini op de spits."

Bij het kartel sp.a-Groen blijven ze rustig. Ze wijzen erop dat in de voorbije gemeenteraden enkel geantwoord werd op vragen over hoofddoek en boerkini van het Vlaamse Belang en de N-VA zelf. "Achteraf stellen dat het kartel die discussies op de spits drijft, is grotesk", klinkt het.

'Hij is de zoon van een imam en heeft een nogal strenge achterban. Als je dan voor de N-VA kiest, weet je toch dat je ergens gevangen komt te zitten'
Politicus van Turkse origine

Andere politici van Turkse origine in Gent vinden het vooral pijnlijk wat er gaande is. Ze bevestigen dat Demircioglu op de Turkstalige nieuwssites inderdaad als ‘extreemrechts’ bestempeld wordt en soms veel kritiek krijgt, maar willen het verhaal wel nuanceren. “Ömer Faruk is de zoon van een imam en heeft een nogal strenge achterban", legt een van hen uit. "Als je dan voor de N-VA kiest, een partij die zich steeds harder opstelt tegen moslims, dan weet je toch dat je ergens gevangen komt te zitten.”