Direct naar artikelinhoud
Tech

Amazon schenkt 1 miljoen dollar aan Wikimedia

Amazon stelde deze maand de nieuwe Echo Plus voor, die gebruik maakt van de virtuele assistent Alexa.Beeld AFP

Het Amerikaanse E-commercebedrijf Amazon heeft aangekondigd 1 miljoen dollar (0,85 miljoen euro) te zullen schenken aan Wikimedia Endowment, het fonds achter Wikipedia. Amazon heeft het succes van zijn virtuele assistent Alexa immers deels te danken aan de online encyclopedie.

Wikipedia vormt de basis van een deel van de kennis van Alexa, verklaart Amazon aan TechCrunch. "Alexa maakt gebruik van honderden bronnen om vragen te beantwoorden, waaronder Wikipedia. Het team achter Alexa deelt de visie van Wikipedia en de Wikimedia Foundation: het makkelijker maken om kennis te delen."

Door Wikipedia slechts "een van honderden bronnen" te noemen, lijkt het bedrijf de rol van de encyclopedie te minimaliseren, maar de ruime gift maakt het belang van de website voor Alexa duidelijk. 

Nieuwe vaardigheid

Amazon hoopt overigens dat het hier niet bij blijft en gaf Alexa meteen ook een nieuwe vaardigheid. Gebruikers kunnen voortaan eenvoudig via spraakcommando's geld doneren aan Wikipedia. Na het commando 'Alexa, donate to Wikipedia' leidt de virtuele assistent de gebruiker door de nodige stappen om te verifiëren hoeveel geld hij wil schenken.

Wikipedia is sterk afhankelijk van giften en financiële bijdragen van gebruikers. Eerder droegen ook Apple, Facebook, Microsoft en Google al rond de 50.000 dollar bij.