Energiespecialist: "Deze winter dreigt geen energietekort, wel een vermogenstekort"

Het stroomtekort dat in november dreigt, heeft niks te maken met een tekort aan energie, maar alles met een tekort aan vermogen. Dat zegt onderzoeker Joannes Laveyne van het elektrisch energielaboratorium van de UGent in "De wereld vandaag".

Ook vandaag heeft het opnieuw cijfers geregend over het tekort aan megawatt dat in november in België dreigt. Toch beschikt ons land wel degelijk over voldoende energie. Het stroomtekort waarvan sprake, heeft alles te maken met vermogen. Dat zegt onderzoeker Joannes Laveyne van het elektrisch energielaboratorium van de UGent in "De wereld vandaag".

"Er is een verschil tussen energieproductie en het nodige vermogen", legt hij uit. "Vaak worden die 2 termen door elkaar gebruikt. Het probleem ligt niet bij energie, ook deze winter hebben we voldoende energie. Wel dreigt een vermogenstekort."

"Een typisch huishouden verbruikt ongeveer 10 kilowattuur per dag, maar dat verbruik is niet constant. Dat gebeurt op bepaalde punten: 's ochtends en vooral 's avonds. Dat veroorzaakt pieken in het vermogen. Hoewel voor een hele dag voldoende energie beschikbaar is, dreigt op die piekmomenten te weinig vermogen omdat we te weinig centrales hebben die voor die korte periode elektriciteit kunnen leveren." 

750 megawatt

"Het typische piekverbruik van een gezin ligt tussen 18 uur en 20 uur. Met de 750 megawatt die minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) intussen heeft gevonden, kunnen we 75.000 gezinnen bedienen tijdens piekmomenten."

"Minister Marghem heeft die 750 megawatt door een samenraapsel van maatregelen gevonden. Ze wil 1 oude gascentrale in Vilvoorde opnieuw activeren, goed voor 250 megawatt. Daarnaast heeft Engie-Electrabel toegezegd om een aantal noodgeneratoren te plaatsen, goed voor 200 megawatt."

"Een derde en belangrijke maatregel is vraagsturing. Op vraag van de energieleveranciers verminderen bedrijven hun energieconsumptie tijdens piekmomenten zodat meer energie overblijft voor gezinnen. Vooral procesbedrijven zoals chemiebedrijven kunnen dat doen, net als diepvriesbedrijven. Zij kunnen hun vriesinstallaties een uur of langer zonder stroom zetten tijdens piekmomenten."

Import

Volgens Laveyne is het niet zorgwekkend dat ons land gisteren 5.000 megawatt uit het buitenland heeft geïmporteerd. "Dat komt omdat de prijzen daar op dat moment goedkoper waren dan bij ons. Gisteren was een dag met veel wind en zon, goed voor goedkope hernieuwbare energie op de groothandelsmarkt. Voor onze energieproducenten is het dan interessanter om die energie te importeren dan die zelf te maken."

Toch is Laveyne op zijn hoede. "Deze ochtend was ik nog redelijk relativerend, maar hoe meer cijfers binnenkomen, hoe serieuze het wordt. Ik denk wel dat België nog voldoende middelen kan vinden om het energieverbruik te doen dalen en om extra energie te genereren, maar ik vrees dat het nipt wordt. Als in november ook maar iets fout gaat, zoals een kleine centrale die uitvalt, kunnen we problemen hebben. Ik zou de kaarsen niet te ver weg leggen."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Joannes Laveyne in "De wereld vandaag":

Meest gelezen