© Dirk Kerstens

Antwerpse haven trapt toekomstfestival Supernova af vanop drijvende koepel

Op het Bonapartedok in de Antwerpse haven is woensdag het startsein gegeven voor Supernova. Tijdens het festival kunnen bezoekers kennismaken met de haven van de toekomst. “Het is onze prioriteit om de haven als welvaartsmotor voor dit land te behouden en te bestendigen”, zegt Havenbedrijf-ceo Jacques Vandermeiren.

Op een grote “dome”, die drijft op het water van het Bonapartedok, kan je de komende dagen kennismaken met de haven van de toekomst. Dit via een 360 graden-filmpje dat wordt geprojecteerd op de gehele binnenkant van de koepel. Vanaf donderdag is het Waterpaviljoen toegankelijk voor het publiek, op woensdagavond was er alvast een avant-première.

Volgens Jacques Vandermeiren, de ceo van het Antwerpse Havenbedrijf, is het prioritair om ervoor te zorgen dat de haven ook in de toekomst de welvaartsmotor van ons land blijft. “De haven van de toekomst is een slimme, digitale en geconnecteerde haven. “Er lopen projecten in kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit, drones, sensoren, enzovoort.”

Proeftuin voor innovaties

Een van die projecten vaart het hele festival in het Bonapartedok. De Echodrone is een peilvaartuig dat autonoom dieptemetingen kan uitvoeren en die in real time deelt met de cloud. Een ideaal hulpmiddel voor metingen op moeilijk bereikbare of druk bevaren delen van de haven.

Vandermeiren vindt ook dat de haven zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg mag gaan. “Wij moeten een proeftuin zijn voor innovaties die het klimaat ten goede komen. We moeten streven naar een circulaire en fosielarme haven.”

Supernova gaat van donderdag tot zondag door in Antwerpen. Bezoekers kunnen op 16 locaties demonstraties zien op het vlak van onder meer mode, mobiliteit, voeding en duurzaamheid.

© BELGAONTHESPOT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER