Vergeet geel en rood, vanaf nu zijn er ook groene kaarten

Cristian Galano, die uitkomt voor de Italiaanse tweedeklasser Vicenza, gaat de geschiedenis in als de eerste voetballer die een groene kaart heeft gekregen. Met zo’n karton wordt een speler beloond voor sportief gedrag.

In de competitiematch van vorige week tussen Virtus Entella en Vicenza gaf Galano toe dat zijn voorzet niet werd geraakt door een tegenstander en hij dus geen corner verdiende. De scheidsrechter gaf de aanvaller daarop een groene kaart, zo berichtten Italiaanse media.

Niet dat de scheidsrechter effectief een groene kaart uit zijn borstzakje haalde: de kaart wordt pas na het laatste fluitsignaal gegeven en is vooral van symbolische waarde. De groene kaart werd vorig seizoen ingevoerd in de Italiaanse tweede (Serie B). Wie het meeste kartonnetjes verzamelt, krijgt op het einde van het seizoen een nog niet nader bepaalde beloning.

Was misschien handig geweest in Mechelen...

Als de groene kaart in België had bestaan, was de klucht in Mechelen in de match tegen Genk misschien opgelost geweest. Scheidsrechter Luc Wouters wist toen niet wie handspel zou hebben begaan en toen hij dat vroeg aan spelers Mats Rits en Laurens Paulussen, weigerden die toe te geven wie de schuldige was. Met een groene kaart als beloning was er misschien toch wat meer fairplay geweest, los van het feit of het nu effectief handspel was of niet...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal