Direct naar artikelinhoud
Kavanaugh

Commissie onderzoekt vierde klacht over kandidaat-rechter, Trump sluit niet uit dat hij nominatie intrekt

Brett Kavanaugh.Beeld AFP

De Amerikaanse Senaatscommissie onderzoekt nog een vierde beschuldiging over wangedrag tegen kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh. Dat meldt NBC News. Amerikaans president Donald Trump, die Kavanaugh voordroeg, sluit intussen niet uit dat hij op die beslissing terugkomt.

De Republikeinse senator Cory Gardner ontving een brief die stelde dat Kavanaugh in 1998 in de omgeving van Washington een vrouw, met wie hij uit was, fysiek belaagde terwijl hij dronken was. De briefschrijfster is de moeder van een vrouw die daarbij aanwezig was. "Er waren minstens vier getuigen, onder wie mijn dochter", schrijft ze zonder namen te noemen. Het slachtoffer zou anoniem willen blijven.

Kavanaugh ontkent

Kavanaugh zou de beschuldiging al ontkend hebben tijdens een gesprek met de medewerkers van de commissie, zegt de nieuwszender op basis van anonieme bronnen.

Eerder werd hij door drie andere vrouwen beschuldigd van een poging tot verkrachting en aanranding. Een van die vrouwen getuigt vandaag voor de senaatscommissie die over zijn kandidatuur moet oordelen.

Amerikaans president Donald Trump sluit intussen niet uit dat hij terugkomt op zijn beslissing om Kavanaugh voor te dragen als kandidaat-rechter voor het Hooggerrechtshof. Als Trump meent dat Kavanaugh schuldig is aan het misbruik kan hij zijn mening herzien, zo zei hij gisteren in New York.

"Ik kan overtuigd worden", zei hij. "Ik zal zien wat er donderdag gebeurt." De president wil de getuigenissen horen van de vrouwen die Kavanaugh beschuldigen. Eerder was hij de kandidaat-rechter via Twitter te hulp geschoten.