Direct naar artikelinhoud
Rusland

Pussy Riot-activist: "Rusland zit achter mijn vergiftiging"

Pjotr Verzilov (links) in Berlijn, vlak nadat hij werd ontslagen uit het ziekenhuis.Beeld AFP

Pjotr Verzilov, Kremlin-criticus en Pussy Riot-activist, werd gisteren ontslagen uit het ziekenhuis in Duitsland. Hij lag daar sinds vorige week met vergiftigingsverschijnselen. In de Duitse krant Bild wijst hij met een beschuldigende vinger naar zijn thuisland, Rusland.

"De vergiftiging verliep zo professioneel dat er geen andere conclusie mogelijk is", aldus Verzilov. Volgens hem zitten de Russische inlichtingendiensten achter de aanslag die op hem werd gepleegd. 

Verzilov voelde zich onwel na een hoorzitting in Moskou. Hij kon tijdelijk niet zien of praten. Hoewel er geen sporen van vergif in zijn lichaam werden aangetroffen, denkt men in het Berlijnse ziekenhuis waar Verzilov met spoed naartoe werd gebracht, dat hij vergiftigd is. Mogelijk werd zenuwgif gebruikt.

De activist wil ondanks alles graag zo spoedig mogelijk terugkeren naar Rusland. "We zetten ons werk gewoon voort", kondigde Verzilov vandaag in een gesprek met het persbureau dpa aan. "Oppositie voeren in Rusland is riskant. Maar ze zijn nog niet van mij af."

"De mogelijkheid van een vergiftiging was voor hem geen verrassing", zei Verzilov. "Als je al meer dan tien jaar oppositie voert in Rusland, went dat wel". Hij beschouwt zichzelf niet als een held. "Maar als je het wilt, over de capaciteiten en de kracht beschikt om oppositie te voeren, dan moet je dat ook doen. Anders komen veranderingen nooit op gang."