Buitenlandminister Didier Reynders, hier samen met koningin Mathilde in het AfricaMuseum in Tervuren,  vindt dat Afrikanen toegang tot hun erfgoed moeten hebben. "Maar het gaat om meer dan alleen eigendom. Fysieke teruggave is maar één van de mogelijkheden. Het proces moet met open blik gebeuren."
Volledig scherm
Buitenlandminister Didier Reynders, hier samen met koningin Mathilde in het AfricaMuseum in Tervuren, vindt dat Afrikanen toegang tot hun erfgoed moeten hebben. "Maar het gaat om meer dan alleen eigendom. Fysieke teruggave is maar één van de mogelijkheden. Het proces moet met open blik gebeuren." © BELGA

Afrika-specialisten: "Stuur Afrikaanse kunst in België terug"

In een open brief zeggen 36 Afrika-specialisten dat België de voorwerpen moet teruggeven die het tijdens de koloniale periode uit Afrika haalde. Vaak zijn die werken verworven door diefstal of plundering. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

27 reacties

  • Freddy De Vos

    6 jaar geleden
    Een opgezette tijger is geen kunst, maar dierenleed!
  • lieve rigo

    6 jaar geleden
    De vraag is wie krijgt die "'kunst" dan nog ooit te zien? Beter nog is de vraag te stellen in wie zijn zakken verdwijnt deze "kunst".
  • freddy depaepe

    6 jaar geleden
    Afrikaanse kunst?opgezette dode beesten!
  • Dominique Vandamme

    6 jaar geleden
    Krijgen wij ook al onze gestolen kunst§ terug? Er hangt nogal wat in Franse musea
  • Carl Vangenechten

    6 jaar geleden
    Het museum van Tervuren - destijds koloniaal museum - is opgericht in een periode dat Congo nog geen Belgische kolonie was, maar privébezit van Leopold II. Hij heeft er niet alleen kunst gestolen maar ook miljoenen Congolezen laten vermoorden omdat ze niet hard genoeg werkten.